Hans van Veen overhandigde vorig jaar een petitie aan toenmalig burgemeester Ineke Bakker.
Hans van Veen overhandigde vorig jaar een petitie aan toenmalig burgemeester Ineke Bakker. ©maartenheijenk.nl

Ingenieursbureau fileert geluidsrapport Windplan Groen: „Tal van onvolkomenheden”

Algemeen

KETELHAVEN - Bewoners van Ketelhaven hebben ingenieursbureau Cauberg Huygen uit Rotterdam de geluidsmetingen van Windplan Groen laten doorrekenen. De conclusie is dat de molens veel meer herrie gaan maken dan door de windkoepel berekend. Met dit rapport in de hand gaat Ketelhaven vrijdag vol goede hoop naar de Raad van State. Actievoerder Hans van Veen: „Het windpark mag volgens onze contra-expertise in de huidige opzet helemaal niet gerealiseerd worden.”

De bezwaren van de bewoners richten zich op Windpark Hanze, de 15 meest noordelijke windmolens van Windplan Groen. Wim Luijkx is voorzitter van Windkoepel Groen. We hebben hem om een reactie op het rapport gevraagd. Hij bewaart zijn weerwoord echter tot vrijdag, bij de Raad van State.

Gedegen rapport

Hans van Veen is voorzitter van de commissie, die zich namens de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven verzet tegen de dichtstbijzijnde windmolens. Tot nu toe heeft zijn VvE overal bot gevangen. Nu er een gedegen rapport aan ten grondslag ligt, is Van Veen opeens optimistisch.

Hij wijst erop dat er vrijdag twee geluidsrapporten bij de Raad van State liggen. De eerste is van Pondera Consult en is opgesteld in opdracht van Windplan Groen. De tweede is van Cauberg Huygen en geschreven in opdracht van de VvE. Hans van Veen: „Bij de Raad van State werken juristen en geen techneuten. Waarschijnlijk kunnen zij niet bepalen of Pondera gelijk heeft of Cauberg Huygen. We verwachten dat zij tot de conclusie komen dat er nog maar eens een derde naar moet kijken.”

Dezelfde software

Hoe is de VvE tot de conclusie gekomen dat er fouten in het Pondera-rapport zitten? „Wat wij gedaan hebben is: we hebben precies dezelfde software gekocht die Pondera gebruikt”, antwoordt Hans van Veen. Een vrijwillige specialist heeft vervolgens alles nagerekend en meende onvolkomenheden te zien: „Waarbij ik niet weet of Pondera onzorgvuldig heeft gewerkt òf dat ze naar het gewenste resultaat toegerekend hebben.”

Van Veen is vervolgens niet over één nacht ijs gegaan. „Wij hebben onze resultaten naar een door de Raad van State erkend ingenieursbureau gestuurd en we hebben gevraagd: hebben wij het goed gedaan?” Het antwoord van Cauberg Huygen was een volmondig ‘ja’. Zij hebben hun bevindingen vastgelegd in een lijvig adviesrapport.

Meer overlast

Van de opmerkingen van Cauberg Huygen vallen er twee in het oog. De eerste is dat Pondera het geluid op de grond zou hebben gemeten. „Geluid draagt verder als het koud is. De ashoogte van de windmolens is 166 meter en daar is het 1,6 graad kouder dan aan de grond. In de praktijk heb je dus meer overlast dan Pondera aangeeft.”

Ten tweede heeft Pondera volgens Cauberg Huygen te weinig rekening gehouden met de bodem. Op begroeide grond wordt geluid redelijk geabsorbeerd, op water, asfalt en beton wordt het weerkaatst: „Pondera heeft daar niet de goede parameters voor gebruikt. Bovendien is er geen rekening gehouden met de nieuwe wegen naar de windmolens toe en de grote betonnen platen onder de windmolens.”

De VvE denkt tal van andere onvolkomenheden te hebben ontdekt. Zo zouden veel windturbines niet zijn meegenomen in de berekeningen. Dit leidt bijvoorbeeld voor het stiltegebied Roggebotzand tot andere conclusies. „En ook bij de berekeningen van de geluidsbelasting op gevels zijn ze de mist ingegaan.”

Rechtsongelijkheid

De VvE van het bungalowdorp zet vrijdag niet alleen in op haar akoestisch rapport. Ze verwijten daarnaast vooral de provincie Flevoland ‘onbehoorlijk bestuur’ en wijzen op vermeende rechtsongelijkheid.

Dat laatste heeft ermee te maken dat bewoners van het landelijk gebied jaarlijks een schadevergoeding van duizenden euro’s krijgen. De woningen in Ketelhaven staan even ver van de windmolens af en ondervinden waarschijnlijk evenveel hinder, maar zij krijgen geen cent.

Windplangroen

Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 1 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden