Afbeelding
©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Wel de lasten en niet de lusten van Windplan Groen: „Dat dòe je toch niet?”

Algemeen

DRONTEN - Ze staan in het gebied van Windplan Groen lijnrecht tegenover elkaar: de ‘windboeren’ enerzijds en een groot deel van de overige agrariërs en bewoners anderzijds. De bezwaarmakers stellen dat zij worden zoetgehouden met een fooi, terwijl ze wel de lasten van de windmolens krijgen. Komende vrijdag gaan ze naar de Raad van State.

Anita Wesseling woont aan de Hondweg, vlakbij de Hanzeweg. „Wij worden zo’n beetje omsingeld”, constateert ze, „De dichtstbijzijnde windmolen komt op 560 meter van ons huis en we krijgen er vier binnen een kilometer.” Ze zegt vanaf het begin buitenspel te zijn gezet door de windkoepel: „De initiatiefnemers zeggen: het is òns plan, jullie kunnen niet meedoen.”

Roel Bouwkamp is haar overbuurman. Ook hij zit straks midden tussen de windmolens: „We krijgen er een stuk of vier op zeven- à achthonderd meter.” Hij meent eveneens niet de kans te hebben gehad om te participeren: „We hebben het geprobeerd, maar het is allemaal niet gelukt. Er is niets overlegd.”

Geen sprake van

Door de buren er niet bij te betrekken, strookt het windplan volgens Bouwkamp niet met de eisen van het Rijk. Wesseling stelt dat het ook niet aan het Regioplan van de provincie en de gemeenten voldoet: „Want daarin staat dat er draagvlak moet zijn bij de omwonenden. En daar is geen sprake van. Dus wat ons betreft kan dit plan op deze manier niet doorgaan.”

Was het maar gegaan zoals in Zuidelijk Flevoland, stelt Roel Bouwkamp. „Daar heeft iedereen de kans gehad om mee te doen voor een bepaald percentage. Daar staat het hele gebied er achter. Hier heb je scheve gezichten en hou je ook in de toekomst scheven gezichten.”

Onderbuikgevoel

„Als je buren van elkaar bent, dan vertel je toch ruim van tevoren wat je plannen zijn? Dan kom je daar toch niet op het laatste moment mee? Dat dòe je toch niet? Wij voelen ons gepasseerd en daardoor hou je altijd een onderbuikgevoel tegenover de initiatiefnemers.”

De omwonenden zeggen dat er vanuit de provincie een mediator is aangesteld. Bouwkamp is niet te spreken over dat proces: „Het wordt maar gerekt en gerekt. Wij hebben het idee dat ze dat blijven rekken tot na de hoorzitting van vrijdag. Daarna hebben ze geen verplichting meer.”

Miljonair

Is het werkelijke probleem niet dat de één miljonair wordt en dat de ander het gevoel heeft afgescheept te worden met een fooi? „In hoeverre zij er rijk van worden, moet natuurlijk nog blijken”, reageert Bouwkamp, „Maar de verschillen zijn in ieder geval te groot.” Anita Wesselink: „Het gaat bij ons inderdaad om andere bedragen dan bij het ‘echte werk’. En ja, dat is een understatement.”

Ook de rol van waterschap Zuiderzeeland vindt Bouwkamp dubieus. Het waterschap is één van de financiers van Windpark Hanze: „Daardoor hoefden anderen niet bij te dragen om het plan haalbaar te maken. Ze hadden ons niet nodig.”

Vereniging

Er is inmiddels een vereniging opgericht die de belangen van de niet-aangesloten bewoners behartigt. Deze vereniging Omwonenden Windpark Hanze houdt zich bezig met het noordelijke deel van Windplan Groen en telt een stuk of veertig leden. Jan van der Veen is hun voorzitter. Hij wil liever niet in de krant en zegt dat hij in goed overleg met de windkoepel tot een oplossing probeert te komen.

Roel Bouwkamp vindt het nogal wiedes dat Van der Veen niet het achterste van zijn tong laat zien. De vereniging was nog niet opgericht toen de bezwaren tegen het windplan konden worden ingediend. Daardoor is deze club geen officiële partij in de huidige procedures bij de Raad van State. Voor de vereniging zit er niks anders op dan voorzichtig te lobbyen.

Geluidsberekeningen

De hoop van Wesseling en Bouwkamp op een goede afloop is recentelijk nieuw leven ingeblazen. Ingenieursbureau Cauberg Huygen heeft alle geluidsmetingen van Windplan Groen nog eens dunnetjes overgedaan. Zij komen tot de conclusie dat de geluidsnormen bij tien woningen overschreden worden. Daaronder bevinden zich ook hun woningen aan de Hondweg.

„Er komt steeds meer naar buiten en ik denk dat de windkoepel er vrijdag een zware dobber aan krijgt”, verwacht Bouwkamp, „Wat ons betreft wordt het hele plan hierzien en gaan we het op een nette manier doen.”

DeDrontenaar.nl heeft voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen om een reactie gevraagd. Hij wil echter zijn kruit met het oog op de zitting van vrijdag niet verschieten.

Windplan Groen