Dronten-zuid
Dronten-zuid maartenheijenk.nl (archieffoto)

Vier jaar cel voor gewapende overvallen op Jumbo en New York Pizza ?in Dronten

112

LELYSTAD – De rechtbank Midden-Nederland heeft een 24-jarige man uit Dronten een gevangenisstraf opgelegd van vier jaar. De man pleegde in maart vorig jaar gewapende overvallen op een supermarkt en een pizzeria in Dronten.

?Op 11 maart 2019 loopt de verdachte de Jumbo aan de Wardhof in Dronten-zuid binnen. Bij de toonbank bedreigt hij een medewerkster met een op een echt lijkend vuurwapen. Ook haalt hij een honkbalknuppel tevoorschijn. Hij eist geld en wil dat de medewerkster de kassa opent. Uiteindelijk gaat hij ervandoor met bijna vierhonderd euro en ruim honderdzeventig koopzegels.

Twee weken later slaat de verdachte opnieuw toe. Dit keer bij een filiaal van New York Pizza aan Het Ruim in Dronten. Daar bedreigt hij de filiaaleigenaar met twee messen. Hij vertrekt vervolgens met ongeveer achthonderd euro.

Shock?

Beide aangevers van de overvallen hebben bij de politie verklaard dat ze enorm zijn geschrokken en zich bedreigd hebben gevoeld. Uit de aangifte van de medewerker van de Jumbo is bovendien op te maken dat ze in shock verkeerde. Maar zij was niet het enige slachtoffer.

De verdachte pleegde de overval onder toeziend oog van onder meer winkelend publiek. Dit zorgde voor angst bij iedereen die het zag gebeuren. Toch weerhield dit de verdachte er niet van om op deze manier snel aan geld te komen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Straf

?De verdachte heeft de twee overvallen bekend. Voor een overval waarbij sprake is van bedreiging met geweld wordt over het algemeen een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar. In deze zaak pleegde de verdachte in zeer korte tijd twee overvallen.

Het feit dat het om gewapende overvallen gaat, neemt de rechtbank als strafverzwarend mee. Daar staat tegenover dat de verdachte op zitting openheid van zaken heeft gegeven en daarmee verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan.

Bedreiging in gevangenis

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich ook nog schuldig gemaakt aan het bedreigen van medewerkers van de gevangenis in Lelystad. Het Openbaar Ministerie eiste daarom in totaal een gevangenisstraf van vijf jaar.

Volgens de rechtbank kan de bedreiging niet wettig en overtuigend bewezen worden. Dit alles maakt dat de rechtbank een gevangenisstraf van vier jaar passend vindt.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 9 uur geleden