Impressie van parkeerplaats met zonnepanelen.
Impressie van parkeerplaats met zonnepanelen. Solar Partners en Eneco

Zonnepanelen op parkeerterrein gemeentehuis zijn proef voor Lelystad Airport

Algemeen

DRONTEN - Het parkeerterrein achter het gemeentehuis in Dronten wordt de komende winter overkapt met bijna 1.100 zonnepanelen. Ook een deel van het loop- en fietspad bij het gemeentehuis wordt overkapt. Het project wordt gebruikt als proef voor Lelystad Airport en het bijbehorende bedrijventerrein, waar vergelijkbare plannen zijn. 

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) schrijft over het project: „Juist de koppeling van opslag en laden aan de zonnepanelen zijn op dit moment zeer innovatief. De combinatie van opwek (zonnepanelen), opslag (batterij) en gebruik (gemeentehuis en oplaadpunten) is nog niet eerder toegepast.”

Subsidies

De partners in het project zijn onder andere de provincie, de gemeente, TU Delft, Eneco en Lelystad Airport. Er zijn verschillende subsidies aangevraagd, waaronder in Brussel. Dankzij die subsidies van ruim 8 ton kan er volgens Van Amerongen zonder meerkosten voor de gemeente méér gerealiseerd worden dan aanvankelijk gepland. De laatste subsidie is inmiddels toegezegd en daarmee kan de bouw beginnen.

„Door hernieuwbare energieopwekking, elektrische laadpalen en energieopslag te koppelen aan het duurzaam gerenoveerde gemeentehuis met ook zonnepanelen op het dak, ontstaat er één slim en flexibel energiesysteem”, juichen de initiatiefnemers. Dit systeem maakt het mogelijk dat het gemeentehuis en het laden van auto’s energieneutraal worden.

Verbouwing gemeentehuis

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden