Inbraak bij de Flevo-scouts.
Inbraak bij de Flevo-scouts. eigen foto

B en W roepen werkgevers op om inzake 'Polen' hun verantwoordelijkheid te nemen

Algemeen

DRONTEN - B en W sturen een brief aan werkgevers en uitzendbureaus in de gemeente Dronten, die werken met arbeidsmigranten. De gemeente doet een beroep op hun morele verantwoordelijkheid om een zwervend bestaan van ‘Polen’ te voorkomen.

Het gemeentebestuur bevestigt in antwoord op vragen van GroenLinks dat er in Dronten vier of vijf arbeidsmigranten zijn zonder vaste woon- en verblijfplaats. Hiervoor is de GGD ingeschakeld en de stichting Barka, die zichzelf omschrijft als ‘reddingsboei voor dakloze Polen’. B en W bevestigen dat één van de zwervende mannen is aangehouden vanwege inbraken.

Westland

Het college zit feitelijk met de handen in het haar: „Wij mòeten hierin iets, maar de vraag is wat we ermee kunnen.” Behalve het versturen van de brief is er er contact gezocht met de gemeente Westland, waar hetzelfde probleem speelt.

Volgens een Flevolandse afspraak worden dak- en thuislozen uit Dronten opgevangen in Almere. Deze noodopvang is echter alleen voor de inwoners en dus niet voor Polen. „In één situatie is het gelukt om de arbeidsmigrant daar te plaatsen”, melden B en W.

Het college bevestigt dat dak- en thuislozen door het coronavirus een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Daarom zijn er inmiddels in Flevoland extra noodbedden gerealiseerd en extra opvang in containerwoningen.