Zwemmende jeugd in de haven van Dronten.
Zwemmende jeugd in de haven van Dronten. eigen foto WSVD

Havenmeester waarschuwt voor zwemmen in haven: „Kunnen overvaren worden”

Algemeen

DRONTEN - Geert Eggen is havenmeester van Watersportvereniging Dronten. Hij maakt zich ernstige zorgen over zwemmende jongeren in de haven van Dronten. „Hierdoor ontstaan levensgevaarlijke situaties tussen varende boten”, weet hij. Bovendien is het smerig, want in de haven komen twee overstort-riolen uit. De politie treedt volgens Eggen niet op. Op een brief aan de burgemeester zegt het bestuur tot op heden geen antwoord te hebben ontvangen.

De havenmeester hoopt vooral de ouders van de zwemmende jeugd te bereiken: „Ik wil ze waarschuwen dat hun kinderen ziek kunnen worden. Of erger: overvaren kunnen worden. Dat is iets waar niemand op zit te wachten.”

Veel vaarbeweging

Wat is er aan de hand? „In de haven liggen ongeveer 95 boten van leden van WSVD. Daarnaast komen er in de zomermaanden nogal wat passanten. Dus veel vaarbeweging in een relatief kleine haven”, legt Eggen uit

De combinatie met zwemmende jeugd is volgens hem gevaarlijk: „Want boten kunnen niet snel uitwijken. Passanten zijn onbekend in de haven van Dronten en schrikken van de zwemmers. De zwemmers kun je vanuit je boot slecht zien, alleen hun hoofden zijn zichtbaar.”

In de haven zijn geen voorzieningen die bij zwemwater horen. Geert Eggen: „Er wordt niet gecontroleerd en er is geen toezicht. Ook ontbreken reddingsboeien en reddingslijnen. Het water is 4 tot 15 meter diep. Er is maar één noodtrap. Samengevat: hier zwemmen jonge kinderen in een levensgevaarlijke situatie.”

Hygiëne

De watersportvereniging wijst daarnaast op de hygiëne. In de haven komen twee overstort-riolen uit. Bij een stortbui wordt er rioolwater en ontlasting in het water geloosd.

Regen- en straatkolken komen uit in de haven. „Dat betekent dat er hondenpoep en ander straatvuil in het water terechtkomt.” Verder gebruiken schepen een goedje ter voorkoming van aangroei en dat belandt eveneens in het water. „Al met al niet bevorderlijk voor de gezondheid.”

Politie en gemeente

De situatie is al diverse keren gemeld bij de politie. „Die surveilleren wel, maar doen verder niets”, zucht Eggen. De gemeente heeft volgens hem niet gereageerd op diverse waarschuwingen: „De gemeente is er toch voor de bescherming van kwetsbare jeugd?”

„In havens van Rijkswaterstaat is het verboden te zwemmen. In de meeste gemeentehavens is het verboden te zwemmen. De gemeente Dronten en de politie laten deze situatie – ondanks herhaaldelijke verzoeken er iets aan te doen – gewoon toe”, klaagt de havenmeester.

Oplossing

De havenmeester klaagt niet alleen, hij heeft ook een oplossing. Niet voor het hygiëneprobleem, wel voor het gevaar om aangevaren te worden: „Creëer zwemwater voor de jeugd in de havenkom achter het politiebureau. Het zwemwater kan van het vaarwater worden afgescheiden door een ballenlijn.”

Zwemmen in de havenkom