Afbeelding
eigen foto #deburen

Viruswaanzin en De Buren voeren actie in Dronten: „Wat er nu gebeurt is echt niet oké”

Algemeen

DRONTEN - Hilleen Dijkstra uit Dronten voelt zich verwant met de Friese actiegroep De Buren en met Viruswaanzin. Ze verzet zich tegen de coronamaatregelen. Samen met anderen hing ze dit weekeinde in winkelcentrum Suydersee leuzen, ballonnen en spandoeken op. „We doen dat om te laten zien dat wat er gebeurt echt niet oké is. De ic’s liggen al lang niet meer vol, er is al lang geen issue meer. Alleen houden ze een issue in stand.”

Een week eerder legden jullie al bloemen neer voor de deur van het gemeentehuis.
Hilleen Dijkstra: „We zouden toen naar Den Haag, maar dat recht om te demonstreren voor de vrijheid was ons ontnomen. Wat mij betreft is de rechtsstaat daarmee feitelijk niet meer democratisch. En wat doe je als iets dood gaat? Dan leg je ergens bloemen neer.”

Toch moet je voor acties eigenlijk niet in Dronten zijn, maar in Den Haag.
„Nee, want Den Haag staat nergens voor open. Je kunt alleen wat bereiken wanneer je als volk bijvoorbeeld alle regels gaat negeren. Ik denk dat je sneller alle neuzen in het land dezelfde kant op krijgt dan dat je Den Haag verandert.”

Neem jij de gemeente Dronten ook wat kwalijk?
„Ik vind dat ook de gemeente Dronten moet stoppen met angst zaaien, want daar is meneer Gebben met zijn stukken in de krant heel goed in. Ik heb gevraagd of ze ervoor willen zorgen dat de kwaliteit van de levens van de inwoners weer omhoog gaat. Want al die mensen in de tehuizen, daar word ik heel verdrietig van.”

Wat moet er in jouw ogen gebeuren?
„Ophouden met alles. Leven! De maatregelen zijn niet nodig en brengen zelfs schade toe. Er gaan nu meer doden vallen door de gevolgschade hiervan dan door corona zelf.”

Anderen vrezen dat er een tweede golf komt als je de maatregelen opheft. Wat zeg jij dan?
„Dat ze zich bang hebben laten maken door de overheid.”

En je voorziet dat het met die noodwet nog een stapje verder gaat?
„Die wet gaat ongelofelijk ver. Het gaat al lang niet meer om het virus, het is een machtsspel geworden, een politiek spel. De demonstraties van Viruswaanzin mogen niet doorgaan, terwijl Black Lives Matter wel doorgaat. Waarom het een wel en het ander niet? Het gaat niet meer om het recht van demonstreren, het gaat om iets anders.”

Is die wet het enige?
„Nee, die hele anderhalvemeter-samenleving vind ik desastreus. Ik denk dat de mensen daar uiteindelijk aan kapot gaan. Je hebt geen verbinding meer met elkaar. Het is niet alleen slecht voor je immuunsysteem, maar je verliest ook gemeenschapszin, alles wordt nòg individualistischer.”

Hoe ga je zelf met die anderhalve meter om?
„Tegen mijn ouders heb ik gezegd: als een knuffel er niet in zit, kan ik jullie niet zo goed via Facetime zien. Ik wil niet meer meedoen aan die onzin. Pas als die anderhalve meter er af is, kunnen we weer leven en het leuk hebben met elkaar.”

De angst voor het virus is dus onterecht?
„Als je weet hoe een virus werkt, ben je niet bang voor een virus. Sterker nog: we kunnen niet leven zonder virussen en bacteriën. Daardoor bestáán wij, dat hoort bij het leven. Net zoals de dood bij het leven hoort. We zijn opeens heel erg bang voor ziekte en de dood geworden. Er is sowieso een tendens dat ziek zijn niet meer mag, omdat je dan niet meer productief bent.”

De wil om niet dood te gaan is toch heel natuurlijk?
„Maar wie gaan er uiteindelijk dood? Dat zijn de 80-plussers mèt een onderliggende oorzaak. In Nederland zijn nog geen tachtig mensen overleden, die daarvoor niet iets anders hadden. En voor die tachtig mensen vergooien we alles.”

Wat moet jullie acties opleveren?
„Ik hoop dat meer mensen erover gaan nadenken. Dronten is een pioniersdorp en het verbaast me hoe weinig pioniersgedachte hier is. Mensen moeten bewust worden dat wat er nu gebeurt niet normaal is. Het gaat tegen je grondrechten in. Je geeft je vrijheid op voor een schijnzekerheid en je kunt niet meer normaal leven. We laten onze hele zomer vergallen, we laten onze vakanties vergallen, alleen maar omdat de regering zegt dat er een tweede golf komt.”

Hoe zijn de reacties op jullie acties?
„We merken dat er nog veel te weinig bewustzijn is. Zaterdagochtend zagen we dat op het Havenplein bijna alles alweer was weggehaald. We hebben regelmatig leuzen op ons huis staan. Velen lachen erom. En dat is prima. Wat wij proberen is steeds kleine zaadjes te planten, in de hoop dat mensen toch op een gegeven moment gaan denken: er is iets méér aan de hand."

Komen er nog meer acties in Dronten?
„Er zijn allerlei ideeën voor ludieke acties. Misschien moeten we gewoon eens een tafel met twee stoelen neerzetten en in gesprek gaan met de mensen.”

eigen foto #deburen