Rode coating
Rode coating screensot brief aan gemeenteraad

Gemeente lost problemen oversteek Oeverloper op met rode coating en zigzag strepen

Algemeen

DRONTEN - Er komt een rode coating op het zebrapad aan de Oeverloper. Ook komen er zigzag strepen op het asfalt. B en W denken hiermee de oversteek ‘optimaal te hebben ingericht op attentiewaarde’.

Omroep Flevoland riep de fiets- en voetgangersoversteekplaats in Dronten-noord vorig jaar na een poll uit tot ‘gevaarlijkste verkeerssituatie’ van de provincie. Wethouder Irene Korting (VVD) vindt dat nogal meevallen. Zij schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er géén ongevallen zijn geregistreerd.

Dillema

Toch heeft de gemeente gezocht naar een manier om de situatie te verbeteren. Dilemma daarbij is het gemeentelijke beleid dat bij een voetgangers- en fietsoversteekplaats naast elkaar dezelfde voorrangsregeling geldt. Aan de Oeverloper wil de buurt het zebrabad behouden, maar de naastgelegen fietsoversteek voldoet niet aan de regels om de fietsers voorrang te geven.

De gemeente geeft fietsers pas voorrang bij meer dan duizend oversteken per dag. Bij de Oeverloper steken volgens de tellingen slechts 420 fietsers over. B en W hebben daarom besloten een uitzondering te maken: het zebrapad blijft liggen, de fietsers moeten voorrang verlenen aan het autoverkeer.

Drempels

De rode coating en de zigzag strepen moeten het verkeer duidelijk maken dat dit een bijzondere situatie is. Momenteel wordt er volgens metingen gemiddeld ièts harder gereden dan 50 kilometer per uur. Als blijkt dat de beschildering geen effect heeft op de snelheid van het autoverkeer, overweegt de gemeente de drempels aan te passen.

Op de lange duur zal de situatie overigens opnieuw veranderen, want de gemeente wil de voetgangersbrug tussen De Oeverloper en De Zate vervangen voor een fiets- en voetgangersbrug van ruim 4 ton. Ook worden dan de huidige drempels over de Oeverloper aangepast.

Zigzag strepen (screensot brief aan gemeenteraad)