Tjebbo van Dijk op zijn eiland.
Tjebbo van Dijk op zijn eiland. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Situatie Pierland beter dan vorig jaar na weghalen van 35 eiken en 16 kg rupsen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Het recreatieve eiland Pierland werd vorig jaar rond deze tijd gesloten voor het publiek vanwege de overlast door de eikenprocessierups. Nadat er 35 eikenbomen zijn gekapt en er voor 16 kilogram aan rupsen is weggezogen, is de situatie dit jaar beter. Maar aan de Elburgse kant van het eiland kunnen de bezoekers nog steeds beter niet komen.

Een negatief reisadvies voor het eilandje in het Veluwemeer is er dit jaar niet. „Aan de kant van de havenkom heb je nergens last van”, vertelt Tjebbo van Dijk, die namens Aquacentrum Bremenbergse Hoek beheerder is van Pierland, „En daardoor is het bezoekersaantal ongeveer gelijk aan de afgelopen jaren.”

Niet het bos in

De toeristen krijgen wel het advies om niet het bos in te gaan. Bij alle paden staat een waarschuwingsbordje. Van Dijk drukt de bezoekers vooral op het hart om niet in de grond te woelen: „Want die haartjes blijven jarenlang actief.”

„Het is een serieuze kwestie, een gigantische ellende”, zegt de beheerder over de eikenprocessierups, „Het enige dat echt helpt is alle eiken weghalen. Er zijn de afgelopen winter en dit voorjaar 35 eiken gekapt, maar aan de kant van Elburg staan er nog heel veel. Als je die ook zou weghalen, krijg je een enorme kaalslag.”

Tjebbo van Dijk is al lang blij met de maatregelen die er nu zijn genomen. Zo zijn er met behulp van een hoogwerker heel wat nesten weggezogen: „Zestien kilogram, drie grote zakken vol. En zo’n rupsje weegt helemaal niets, dus kun je nagaan hoeveel dat er zijn.”

Bol Van Staveren is verhuisd.
Nieuwe woningen aan De Noord merken niks van herrie van de Praxis. 1 uur geleden
Marc Jaskulski
Politie publiceert zoekactie voor vermiste Marc Jaskulski (36) 14 uur geleden
Fotobijschrift: Anneminke Drost (pedagogisch medewerker) Marleen Trompetter (uroloog) en Fabiënne Hoogeveen (kinderverpleegkundige).
Droogbedtraining van Isala vaak succes bij bedplassen 17 uur geleden