De vooorpagina van het actieplan.
De vooorpagina van het actieplan. screenshot

Nieuwe winkels is niet de oplossing voor leegstand in winkelcentrum Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Als het aan B en W ligt, investeert de gemeente Dronten 110.000 euro in winkelcentrum Swifterbant. Het geld moet worden besteed aan meer groen, een verbinding van het winkelcentrum met park De Greente, betere openbare verlichting, het plaatsen van bankjes, het verbeteren van de parkeersituatie en het studeren op verkeersremmende maatregelen.

In het samen met alle betrokkenen opgestelde actieplan voor het winkelcentrum worden ook allerlei meer ingrijpende maatregelen voorgesteld. Naast het pakket van 110.000 euro was er plan van 450.000 euro en een optie van 825.000 euro. B en W kiezen echter voor de goedkoopste variant.

Basis voor dat actieplan vormt een onderzoek naar de koopgewoontes. Daaruit blijkt dat de inwoners van Swifterbant hun dagelijkse inkopen nog wel redelijk vaak in het eigen dorp doen: 74%. Voor de niet-dagelijkse aankopen ligt dat op slechts 9%. Bij vergelijkbare dorpen is dat 24%. Bovendien trekt het winkelcentrum nauwelijks publiek van buiten het eigen dorp.

Leegstand

Een belangrijk probleem in het winkelcentrum is de leegstand van 10%. Al die leegstand is geconcentreerd in het nieuwbouwdeel: „In het oude deel is geen sprake van leegstand.”

Volgens het actieplan is er geen marktruimte om de leegstaande ruimte te vullen met winkels: „De panden moeten een andere invulling krijgen.” Het actieplan noemt in dat verband andere vormen van bedrijvigheid, diensten, sport, maatschappelijke functies en zorg. De gemeente toont zich bereid om mee te werken aan andere bestemmingen.

Verkeerssituatie

Verder richt de gemeente zich vooral op de openbare ruimte: „Er wordt geïnvesteerd in groen en faciliteiten (bankjes en openbare verlichting).” Ook wil de gemeente kijken naar een samenhang tussen het winkelcentrum en het toekomstige MFC, De Hoeksteen en de bibliotheek: „Daarbij wordt gekeken naar de verkeerssituatie en oversteekmogelijkheden, openbare verlichting, tegengaan van fietsers in het voetgangersgebied en de toegankelijkheid voor mindervaliden.”

Tenslotte ziet het actieplan kansen door een relatie te leggen tussen het nieuwe deel van het winkelcentrum en park De Greente: „Zo ontstaat synergie waar ook de bedrijven in het nieuwbouwdeel van profiteren.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden