Het actieplan voor Suydersee
Het actieplan voor Suydersee screenshot

Efficiënt winkelen doen de Drontenaren in Suydersee, dagje winkelen in de regio

Algemeen

DRONTEN - Als het gaat om ‘efficiënt recreatief winkelen’, dan zijn de inwoners van de gemeente Dronten vooral gericht op het eigen winkelcentrum Suydersee. Gaat het echter om een ‘dagje winkelen’, dan gaan ze naar plaatsen in de directe omgeving. Dat schrijft het gemeentebestuur in haar actieplan voor het winkelcentrum.

B en W schrijven daarom in hun plan dat Suydersee zich moet ontwikkelen van ‘place to buy’ naar ‘place to be’. Die conclusie komt voort uit een onderzoek, waaruit blijkt dat de Drontenaren 89% van hun dagelijkse inkopen in het eigen dorp doen en 48% van de niet-dagelijkse inkopen. Beide cijfers liggen lager dan voor dorpen van vergelijkbare grootte.

Zelf willen B en W 95.000 euro uittrekken om te investeren in de openbare ruimte van het winkelcentrum, waaronder faciliteiten als bankjes en meer groen. Ook wil het college van dat geld het 'rommelige' gedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat verfraaien.

Leegstand

Belangrijk is de aanpak van de leegstand, want die ligt met 14% een stuk hoger dan in Flevoland (7%) en het hele land (8%). „De leegstand bevindt zich verspreid over het gehele centrum, met een cluster van leegstaande panden aan het noordelijke deel van het Ruim”, aldus het actieplan.

Volgens het rapport is er onvoldoende marktruimte om al deze leegstaande panden met winkels te vullen. Daarom denkt de gemeente aan het mogelijk maken van andere vormen van bedrijvigheid: „En ook moet gedacht worden aan het schuiven en verplaatsen van bedrijven.” Aan de randen van het winkelcentrum ziet men het veranderen van winkels in woningen als een mogelijkheid.

Coördinatie

De aanpak van de leegstand is volgens het plan vooral een verantwoordelijkheid van de vastgoedeigenaren en de ondernemers. Zelf wil de gemeente haar steentje bijdragen door te kijken naar een ‘gezamenlijke coördinatie gericht op het terugdringen van de leegstand’.

Ook grootschalige woningbouw in Dronten kan volgens B en W bijdragen aan het terugdringen van de leegstand in het winkelcentrum. Verder denkt het gemeentebestuur aan een leegstandsverordening, waardoor eigenaren verplicht worden om leegstand te melden.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 9 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden