Marcin in het ziekenhuis in Lelystad.
Marcin in het ziekenhuis in Lelystad. eigen foto FNV Bondgenoten

Ophef na brandwonden arbeidsmigrant in Dronten: ,,Gedumpt door uitzendbureau”

Algemeen

DRONTEN - Marcin is arbeidsmigrant, hij werkt tijdelijk in Dronten. Woensdag was hij het slachtoffer van een arbeidsongeval. Volgens FNV Bondgenoten is hij daarna door zijn werkgever ‘gedumpt in zijn slaapkamertje’ op de campus in Dronten. De SP heeft er Kamervragen over gesteld.

Op zijn werk in Dronten is Marcin in een vat hete olie gevallen, aldus SP-kamerlid Jasper van Dijk. Hij liep daarbij brandwonden op. Uitzendbureau Martho Flexwerk uit Emmeloord stelt in een persbericht dat de ‘jobcoach’ meteen met het slachtoffer naar de huisarts is gegaan.

Lag te creperen

Bart Plaatje van FNV Bondgenoten is niet overtuigd van de goede zorgen van de werkgever: „Uitzendbureau Martho Flexwerk heeft hem gewoon gedumpt in zijn slaapkamertje.” De vakbond is gisteren met hem naar het ziekenhuis in Lelystad gegaan. „Omdat hij lag te creperen. Onvoorstelbaar dit.”

Martho-directeur Hiddo de Bruin betreurt het bedrijfsongeval. Het bedrijf vindt echter dat FNV Vakgenoten hen in een kwaad daglicht stelt: „Want wij hebben de werknemer zeker niet aan zijn lot overgelaten.” De Bruin zegt dat zijn bedrijf heeft gehandeld volgens de protocollen die gelden voor zo’n ongeval.

Kamervragen

SP-kamerlid Jasper van Dijk plaatst daar zijn vraagtekens bij. Hij vraagt minister Koolmees: „Is het juist dat de werkgever pas twee uur na het ongeval kwam opdagen en dat er geen rapport is opgemaakt? Is het juist dat Marcin op het moment van het ongeval anderhalve week bij Marthoflex in dienst was, maar dat hij geen zorgpas kreeg?”

Van Dijk noemt de opstelling van zowel de werkgever als het uitzendbureau ‘ontoelaatbaar’. Hij wil van de minister weten welke sancties er worden getroffen.

Nieuwe afspraak

Martho Flexwerk stelt dat er woensdag tijdens het bezoek aan de huisarts meteen een nieuwe afspraak is gemaakt voor vrijdagochtend: „Hierbij is zeer duidelijk aangegeven dat de werknemer direct contact moet opnemen met de huisarts (en Martho) wanneer de situatie hiertoe aanleiding geeft.”

Het uitzendbureau schrijft dat er daarnaast in de tussenliggende periode meermalen contact is geweest met de werknemer: „Om te toetsen of zijn situatie stabiel was.”

Maandag op tv

Opvallend is, dat het slachtoffer maandag nog op televisie was. Emile Roemer leidt in opdracht van minister Koolmees het landelijke ‘Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten’. Hij bezocht in het kader daarvan de campus in Dronten, waar hij onder anderen met Marcin sprak.

„Als mijn dochter hier zou zitten, dan was ik vandaag met mijn bestelbus gekomen om haar weg te halen”, zei Roemer voor de camera van het SBS6-programma Hart van Nederland over de situatie in Dronten.

Arbeidsongeval

Brandwond van Marcin. (eigen foto FNV Bondgenoten)