Alleen bij Bremerbaai zijn soms parkeerproblemen.
Alleen bij Bremerbaai zijn soms parkeerproblemen. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Gemeente Dronten wil betaald parkeren bij zes stranden overlaten aan ondernemers

Biddinghuizen

DRONTEN - De kosten van nieuwe parkeerautomaten en de parkeercontroles bij de zes stranden van de gemeente Dronten wegen niet op tegen de beperkte inkomsten. „Om deze reden stellen we voor de parkeerbelasting bij de stranden vrij te laten aan de ondernemer”, schrijven B en W in hun nieuwe beleidsvisie stranden.

De zes stranden worden op dit moment beheerd door vijf recreatieondernemers. In ruil mogen deze ondernemers parkeergeld innen. Het dagtarief van deze parkeerterreinen bedraagt vijf euro.

Bezoekers zijn kritisch

Uit diverse onderzoeken en gesprekken is gebleken dat de bezoekers van de stranden kritisch zijn over het betaald parkeren. Veel mensen vinden die vijf euro te hoog. „Het parkeren en dan met name de inning van de parkeergelden blijft een punt van zorg”, meldt de beleidsvisie, „De bezoeker wil weten waar hij aan toe is."

Behalve de wens van de bezoekers waren er voor de gemeente meer redenen om eens kritisch naar het parkeerbeleid te kijken. De belangrijkste is, dat de overeenkomsten met de ondernemers de komende jaren aflopen.

Verouderd

Ook zijn de overeenkomsten verouderd en moeten de parkeerautomaten eigenlijk vervangen worden. Tenslotte zijn er bij vijf van de zes stranden helemaal geen parkeerproblemen.

Conclusie van B en W is, dat ze de parkeerbelasting bij de stranden vrij willen laten aan de ondernemer. In de nieuwe overeenkomsten worden hier afspraken over gemaakt.

Bremerbaai

Het enige strand waar op zonnige dagen wel parkeerproblemen zijn, is het nieuwe strand Bremerbaai in Biddinghuizen. „Het betaald parkeren is hier modern en goed geregeld, maar door de populariteit van het strand is deze voorziening snel vol”, meldt de beleidsvisie.

Daardoor wordt er geparkeerd in de bermen langs de Bremerbergweg en de Harderdijk: „Wat zo nu en dan tot gevaarlijke situaties leidt.”

Het realiseren van extra parkeerplaatsen is bij Bremerbaai niet te mogelijk. Er is geen ruimte voor, mede door het naastgelegen waterwingebied. De enige oplossing voor Bremerbasi is daarom volgens B en W beter handhaven op fout parkeren.

Strandenbeleid