Het sportveld met de woningen aan De Sikkel.
Het sportveld met de woningen aan De Sikkel. ©maartenheijenk.nl

Huisvester van arbeidsmigranten bouwt nieuwe studentenkamers: „Opmerkelijk”

Algemeen

DRONTEN - Op het voormalige sportveld van de campus in Dronten begint SVDH Investments binnenkort met de bouw van 72 studentenkamers. De buurt is er niet gerust op, want SVDH staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als huisvester van arbeidsmigranten. Omdat de gemeenteraad vorige maand besloot dat leegstaande studentenhuizen ook aan andere groepen verhuurd mogen worden, denken sommigen dat er uiteindelijk ‘Polen’ komen te wonen.

De gemeente Dronten en de Aeres Hogeschool willen 300 studentenkamers laten bouwen op de campus. Buurtbewoner Rico van Bemmel schrijft daarover in een brief aan de gemeente dat hij zich geen andere optie kan voorstellen, dan dat hier uiteindelijk arbeidsmigranten komen te wonen.

Foute beredenering

SVDH is de afkorting van Stephan van der Ham. Deze ondernemer op het gebied van ‘aankopen van vastgoed voor arbeidsmigranten’ is momenteel op vakantie en kan slechts kort reageren. Hij benadrukt dat arbeidsmigranten voor dit project niet zijn doelgroep zijn: „Als de buurt goed geluisterd heeft naar het gesprek dat we met ze gevoerd hebben, dan is het een foute beredenering om te denken dat wij daar arbeidsmigranten gaan huisvesten.”

Van der Ham vertelt dat er met de school uitsluitend afspraken zijn gemaakt over studenten: „En volgens mij heeft de gemeente Dronten ergens anders een locatie aangewezen voor arbeidsmigranten.”

Terugvaloptie

Van Bemmel woont aan De Sikkel, is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, maar stuurt zijn brief op persoonlijke titel. Hij maakt zich zorgen en wijst erop dat er vanuit zijn buurt al meerdere klachten en brieven naar de gemeente zijn gegaan. Zijn bezorgdheid heeft vooral te maken met de ‘terugvaloptie’, waarvoor de gemeenteraad heeft gekozen. Ofwel: de mogelijkheid om een leegstaande studentenkamer na 18 maanden aan andere doelgroepen te verhuren.

De buurman vindt vindt het raar dat deze terugvaloptie is ingebouwd ‘omdat er al jaren wordt geroepen dat er keihard studentenhuisvesting nodig is’. Bovendien is het volgens hem opmerkelijk dat de gemeente Dronten het ondernemersrisico voor haar rekening neemt: „Deze ondernemer krijgt feitelijk een garantie op omzet.”

Ook het ‘grenzeloze en langdurige vertrouwen’ in SVDH Investments vindt Van Bemmel opmerkelijk: „Omdat deze onderneming nog maar net een jaar bestaat.”

Rechter

In 2013 is de buurt naar de rechter gestapt vanwege de huisvesting van arbeidsmigranten in de oude studentenkamers. De rechter gaf indertijd toestemming voor maximaal 10 jaar. Rico van Bemmel schrijft dat zowel het bestemmingsplan als de toenmalige gerechtelijke uitspraak het onmogelijk maken om nu niet-studenten te huisvesten op de campus.

Hij vraagt de gemeente Dronten de terugvaloptie stop te zetten en de studentenkamers alleen toegankelijk te maken voor studenten. Mocht de terugvaloptie gehandhaafd worden, dan overwegen verschillende omwonenden naar de rechter te gaan. Met de uitspraak uit 2013 in de hand, zien ze dat met vertrouwen tegemoet.

Studentenhuisvesting