De Pionier in Dronten-noord.
De Pionier in Dronten-noord. ©maartenheijenk.nl

Bewoners en bedrijven niet blij met smalle Pionier: „Door de strot gedouwd”

Algemeen

DRONTEN - Bedrijven vinden de straat te smal voor vrachtverkeer, buurtbewoners maken zich zorgen over de veiligheid van fietsende scholieren, aanwonenden hadden de parkeerplaatsen liever aan de overkant gezien. Kortom: er is nogal wat commentaar op de verkeerssituatie op het straatje, dat onlangs van De Morinel is omgedoopt in De Pionier.

Het is het straatje vlakbij het station en school Het Perron, tussen het nieuwe appartementengebouw De Pionier en het in aanbouw zijnde gebouw De Ferdinand. Er geldt een maximum snelheid van dertig kilometer per uur.

Ruimte genoeg

De aanwonenden op de begane grond van De Pionier hebben hun terras meteen aan de stoep. Zij schrokken toen er op luttele meters van hun terras een parkeerstrook werd aangelegd. „Waarom geen insteekhavens aan de overkant van de straat?”, vraagt één van de bewoners, „Daar is ruimte genoeg.”

„Ik heb het gevraagd aan de gemeente, maar daar kwam ik niks verder.” Hij is bang straks voortdurend tegen blik aan te moeten kijken: „Als iemand de trein neemt en de hele dag zijn auto bij ons voor de deur parkeert, kun je er niets van zeggen.”

Zorgen

Ton Timmerman heeft een onderneming op het bedrijventerrein De Morinel. Hij zit ook in het wijkcomité, dat zich inzet voor de leefbaarheid in de Grutto, de Oeverloper, de Morinel en de Kievit. Vanuit beide functies maakt hij zich zorgen over de verkeerssituatie.

„Om te beginnen is de weg ontzettend smal en aan het begin en aan ’t eind heb je een hele scherpe bocht”, vertelt Timmerman. Behalve over de bereikbaarheid van zijn bedrijf maakt hij zich zorgen over de veiligheid van de fietsende leerlingen van het nabijgelegen Perron: „Want je hebt daar ook nog eens de uitrit van het appartementencomplex.”

Bij school Het Perron maakt men zich geen zorgen. Landstede-teamleider Wilbert Leendertse heeft de situatie nog niet precies bestudeerd, maar wijst erop dat er langzaam gereden wordt. Hij ziet vooralsnog geen problemen voor de fietsende scholieren.

Door de strot

Ton Timmerman heeft de situatie op De Morinel al eerder aangekaart bij toenmalig wethouder Nico Verlaan: „Maar met die man was geen gesprek mogelijk.” Hij begrijpt niet waarom het niet van tevoren is besproken met de buurt: „Het is ons door de strot gedouwd.”

De ondernemer is wel goed te spreken over de manier waarop de huidige wethouder - Irene Korting - de problemen rond de aansluiting van de bedrijven op De Morinel heeft opgelost. Hij hoopt er met de wethouder ook uit te komen voor wat betreft De Pionier. Overleg met de gemeente staat gepland voor 3 september.