Afbeelding
Jaco Houweling

Een boompje opzetten | Valse acacia’s aan Thomsonstraat in Dronten-zuid

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Als je de Thomsonstraat in Dronten-zuid op een plattegrond bekijkt zie je dat de straat in een vierkant loopt. Op de vier hoeken zijn valse acacia’s geplant. Wat er aan acacia’s vals is, is de naam. De boom lijkt erg op een andere boomsoort, de acacia’s, maar behoort tot de familie van de robinia.

Wat ook vals kan zijn aan de valse acacia zijn de doorns aan de jonge boompjes. De bomen die in de straat geplant worden hebben geen dorens, maar als er verderop in de straat vanuit de wortels weer jonge boompjes opkomen hebben deze weer die verdraaide dorens.

Het bijzondere aan de valse acacia is dat zij naast die ondiepe wortels ook nog penwortels hebben die heel diep de grond ingaan en ervoor zorgen dat de boom heel stevig staat. Juist omdat deze boomsoort op deze manier wortels maakt, werd de soort vroeger veel op hellingen langs het spoor aangeplant. Zo werd erosie voorkomen.

Nu, in augustus, ziet de valse acacia er een beetje saai uit. In het begin van de zomer is dat heel anders. Dan hangen er lange trossen met witte bloemen in de boom. De witte bloemen hebben veel nectar en de bijen maken er graag gebruik van.

Vragen of opmerkingen:

Een boompje opzetten