Boete voor bellen op de fiets bij Biddinghuizen.
Boete voor bellen op de fiets bij Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

De scholen gaan weer beginnen: 8 tips van Veilig Verkeer Nederland

Algemeen

DRONTEN - Na de zomervakantie gaan de scholen weer beginnen. ,,De drukte in het verkeer neemt plotseling weer toe en dat is voor iedereen even wennen", aldus Veilig Verkeer Nederland, ,,Hoe jij je als scholier hier perfect op voorbereidt? Veilig Verkeer Nederland heeft het voor je uitgezocht en presenteert: 8 x veilig naar school."

,,Als scholier kun je zelf veel doen om het verkeer voor iedereen veilig te maken. Denk bijvoorbeeld aan je hand uitsteken bij het afslaan en voetgangers voorrang verlenen bij zebrapaden. Maar je kunt nog meer doen! Kun jij de checklist helemaal afvinken? Succes!"

1. Up-to-date verkeerskennis

Hoe staat het met jouw kennis van de verkeersregels? Doe de gratis zelftest voor fietsers en daag je vrienden uit!

2. Smartphone in je (rug)zak

Door je smartphone tijdens het fietsen op te bergen en de 'niet storen'-functie te gebruiken, vergroot je de kans dat je zonder kleerscheuren op school aankomt. En dat niet alleen. Het scheelt je ook een flinke boete!

3. Een veilige fiets

Deze laatste dagen voordat school weer begint is hét moment voor een uitgebreide fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Geen tijd of zin? Vraag dan je vader of buurman om je te helpen. Desnoods is er altijd nog de fietsenmaker.

4. Een relaxte fietsroute

Zijn er drukke of gevaarlijke punten op je route naar school? Bedenk dan of er een weg is die relaxter rijdt. Ga je voor het eerst op eigen kracht naar school of ga je naar een nieuwe school? Oefen dan nu alvast de route. Hoe je dat goed doet? Mats uit Amsterdam doet het voor.

5. Een lekkere playlist

“Want ik ben smoorverliefd op jou” Een muziekje – bijvoorbeeld die van Snelle - kan je fietsrit extra leuk maken. Kies voordat je vertrekt de nummers uit die je onderweg wil luisteren en zet ze in één playlist. Zo kun je je telefoon tijdens het fietsen lekken (en veilig!) uit het zicht laten. Tip: zorg ervoor dat je andere weggebruikers altijd kunt horen, bijvoorbeeld door maar één oortje in te doen en je volume niet te hard te zetten.

6. Tas op je rug of bagagedrager

Je rugtas kan prima onder je snelbinders als je dit lekkerder vindt fietsen. Wat je absoluut nooit moet doen, is je rugtas aan je stuur hangen. Daardoor ontregel je je balans en dat vergroot de kans op kleerscheuren. Auw!

7. Fietsverlichting

In het donker of bij slecht weer ben je als fietser extra kwetsbaar. Een setje reservelampjes op zak kan dus nooit kwaad. En wist je dat knipperende fietsverlichting eigenlijk verboden is?

8. Uit de dode hoek

Weet jij waar de dode hoek van een vrachtauto zit? Met deze vuistregels sta je nooit verkeerd:

  • Blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
  • Houd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.

Nu je dit weet is de kans groot dat je je vader of moeder de les kunt lezen. Hoe leuk! Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt namelijk dat bijna de helft van alle volwassenen niet weet hoe je veilig met de dode hoek omgaat. Jij nu dus wel!

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden