Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Dronten scoort opvallend laag in Elsevier-onderzoek naar ideale woonplek

Algemeen

DRONTEN - In een onderzoek van Elsevier Weekblad en Bureau Louter naar de beste gemeenten van Nederland scoort Dronten opvallend laag. Van de 354 Nederlandse gemeenten eindigt Dronten met een kwalificatie ‘zeer matig’ op de 294ste plaats.

In de gemeente Dronten worden onderwijs, zorg, vrije tijd, bereikbaarheid en gebouwde omgeving door de onderzoekers zeer laag ingeschat. Hoge scores zijn er voor natuurlijke omgeving en rust en ruimte.

Lage waardering Biddinghuizen

Elsevier en Bureau Louter uit Delft keken binnen gemeenten ook naar de verschillen per postcode. Binnen de gemeente Dronten scoort Biddinghuizen als het gaat om de woonaantrekkelijkheid lager dan Dronten en Swifterbant. Lokale verschillen zijn er ook bij de aspecten ‘reuring’ en ‘stedelijke kwaliteiten’. Daar krijgt Dronten een ietsjes hogere waardering dan de beide kleinere dorpen.

De onderzoekers hebben geprobeerd recht te doen aan de kwaliteiten van alle woonplaatsen door te kijken hoe de gebieden scoren op twee totaal verschillende gebieden: ‘reuring’ enerzijds en ‘rust en ruimte’ anderzijds. Ze hebben maar weinig gemeenten gevonden die beide kwaliteiten in zich hebben. Als het gaat om reuring steekt Amsterdam er met kop en schouders bovenuit, rust en ruimte vinden de onderzoekers vooral in het oosten van het land.

Scores Dronten

Voorzieningen

Onderwijs *
Zorg *
Vrije tijd *
Bereikbaarheid **

Omgeving

Gebouwde omgeving *
Natuurlijke omgeving *****

Rust, ruimte en leefbaarheid

Weinig overlast **
Veiligheid ****
Kenmerken bevolking **
Rust en ruimte *****

Oordeel Elsevier Weekblad

***** = zeer goed
**** = goed
*** = redelijk
** = matig
* = zeer matig