Harderbos
Harderbos Natuurmonumenten

Natuurmonumenten kapt na kritiek met omvangrijke bomenkap Harderbos

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Natuurmonumenten is de komende tijd aan het werk in het Harderbos. De bedoeling is een gevarieerder bos te creëren, waar meer soorten dieren en planten kunnen leven. Het gaat om onderhouds- en kapwerkzaamheden. „Het werk kan tijdelijk overlast geven in de vorm van modderige paden en spoorvorming”, waarschuwt Natuurmonumenten.

„Veel vogels, insecten en planten hebben baat bij een afwisselend bos met verschillende boom- en struiksoorten. Het Harderbos is in de vorige eeuw aangeplant voor de productie van hout. In productiebossen staan bomen van één soort in een rechte lijn, vrij dicht op elkaar om zo snel en efficiënt mogelijk hout te ‘produceren’. Het zijn eentonige bossen waar, vergeleken met meer natuurlijke bossen, weinig soorten dieren en planten voorkomen.”

Sinds dit bos in beheer is bij Natuurmonumenten wordt het langzaam omgevormd naar een gevarieerder en meer natuurlijk bos: „Hiervoor wordt in een cyclus van acht jaar het bos uitgedund. Door bomen weg te halen ontstaat er meer ruimte voor de overige bomen om te groeien en krijgen struiken en kruiden ook een kans.”

Aangepast beleid

Volgens Natuurmonumenten is uit een raadpleging van de leden gebleken, dat er steun is voor deze manier van beheer en de bijbehorende bomenkap. Toch is het beleid aangepast: „Bij het omvormen van voormalige productiebossen naar meer natuurlijke bossen, is het kapoppervlak teruggebracht van twee hectare naar maximaal een halve hectare. De geplande werkzaamheden in het Harderbos passen in deze herziene aanpak.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden