Schade bij één van de machines van Jan Blitterswijk.
Schade bij één van de machines van Jan Blitterswijk. @BlitAgro

GPS-bende slaat toe bij akkerbouwer in Biddinghuizen: „Het is ronduit asociaal"

112

BIDDINGHUIZEN - De bende die gps-apparatuur steelt bij agrariërs, heeft weer toegeslagen. Deze keer bij Jan Blitterswijk aan de Bremerbergweg. „Gewoon asociaal”, klaagt de akkerbouwer. De schade loopt richting 30.000 euro: „En wat doet zo’n terminal op de zwarte markt? De meeste zijn alleen geschikt voor een specifiek voertuig. Ik denk dat ze hooguit honderd euro opleveren.”

De dieven sloegen toe in de nacht van woensdag op donderdag rond een uur of één. Ze namen diverse bedieningsterminals en geïntegreerde gps-systemen van zelfrijdende machines mee. „Er zijn vijf schermen weg plus nog wat braakschade. Zo’n scherm kost gemiddeld al gauw vijfduizend euro.”

Voorzorg

Uiteraard had Blitterswijk de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. De demontabele gps-terminals bergt hij trouw op en er hangen bewakingscamera’s. „Hoeveel meer moet je doen? Je kunt niet alle vaste terminals uit de machines halen. En het op slot doen van de machines haalt ook niets uit Dan slaan ze een glazen deur van een combine in, dat maakt ze niets uit. Dan moet ik ook nog vier nieuwe deuren kopen.”

De bewakingscamera’s brengen niet het hele erf in beeld: „Er blijven altijd plekken waar ze hun gang kunnen gaan.” Ook een hek is geen optie. Een auto kan hij nog wel weren van zijn erf, te voet of op de fiets wordt dat lastig. „En hoe dan ook: het is je privé-eigendom, mensen hebben hier gewoon niks te zoeken.”

Ronduit asociaal

„Het is ronduit asociaal dat dit zo lang door kan gaan. Het is jammer dat die lui niet gepakt worden”, moppert Blitterswijk. Hij verwijt het niemand: „De politie kan ’s nachts ook niet overal patrouilleren. In buurt-apps worden mensen wel gewaarschuwd, maar midden in de nacht lig ik op mijn nest. Zo simpel is het. Het is heel frustrerend.”

De akkerbouwer is ervan overtuigd dat de daders precies wisten wat ze deden: „Ze hebben gereedschap bij zich om de vaste terminals er vakkundig uit te halen. En ze nemen gewoon àlles mee.”

Op de uitkijk

Het is alom bekend dat deze bende(s) iemand op de uitkijk zetten in een auto. Zodra ze iets vermoeden, gaan ze er vandoor. Blitterswijk: „Er zijn wel mensen die ’s nachts wat hebben zien staan. Maar die hebben ook geen alarm geslagen. Als er ’s nachts om één uur een auto stilstaat bij een weg, moet je dan gelijk de politie bellen? Dat blijft lastig.”

Jan Blitterswijk heeft aangifte gedaan. Hij zit hoe dan ook met een flinke schadepost: „Je hebt een behoorlijk groot eigen risico, je no-claim valt voor een gedeelte weg.” De werkzaamheden kunnen wel doorgaan: „Mijn leveranciers zorgen ervoor dat maandag alles weer operationeel is.”


@BlitAgro

@BlitAgro