Bremerbaaistrand
Bremerbaaistrand ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

B en W luisteren bij strandenbeleid naar inwoners, behalve als het over geld gaat

Gemeente

DRONTEN - Bij de voorbereidingen op de Beleidsvisie Stranden heeft het gemeentebestuur een enquête gehouden onder de inwoners. Veel van de aanbevelingen uit die enquête zijn overgenomen. Als het om de financiën gaat, varen B en W hun eigen koers.

Het concept voor het nieuwe beleid voor de stranden is vorige maand door B en W gepubliceerd. Het wordt het komend najaar voorgelegd aan de gemeenteraad. De resultaten van de onderliggende enquête zijn pas na wekenlang aandringen door de gemeente naar buiten gebracht.

4% onder de 30 jaar

De gemeentelijke enquête was door 386 mensen ingevuld. Daaronder bevonden zich hoegenaamd geen jongeren: slechts 4% van de deelnemers was jonger dan 30 jaar.

„De waardering voor de stranden is goed, maar tegelijkertijd waren inwoners/bezoekers kritisch over de kwaliteit van de faciliteiten. Dit was voor de gemeente aanleiding om samen met de ondernemers die verbonden zijn aan de stranden, te kiezen voor een kwaliteitsimpuls”, concludeert de gemeente.

Terughoudendheid

B en W stellen voor om 371.000 euro beschikbaar te stellen voor het opknappen van de stranden. Dat geld gaat vooral naar de toiletvoorzieningen. Er komt nog een flink bedrag bij, omdat het Bremerbaaistrand sneller afkalft dan gepland. Het college wil dit strand volgend jaar herstellen. Onderzoek moet uitwijzen hoeveel dit gaat kosten.

De inwoners hadden in de enquête gevraagd om terughoudendheid als het gaat om extra uitgaven. Slechts 33% gaf te kennen een ‘kleine verhoging van de gemeentebelasting’ acceptabel te vinden in ruil voor behoud van al het bestaande strand. 22% vond een belastingverhoging niet acceptabel en 33% koos dan liever voor wat minder strand.

Parkeren is te duur

Over het bestaande parkeertarief van 5 euro per dag waren de inwoners zeer kritisch. Slechts 16% vond dit bedrag redelijk. 47% wou het tarief halveren. 37% had een andere suggestie en van hen kozen de meesten voor gratis parkeren.

B en W leggen dit advies naast zich neer. Het gemeentebestuur wil dat de ondernemers, die de stranden onderhouden in ruil voor het parkeergeld, straks zelf mogen bepalen welk tarief ze hanteren.

Strandenbeleid