In het rood de woningen aan de manegekant van De Ruiter.
In het rood de woningen aan de manegekant van De Ruiter. google.com/maps

Irritatie na brieven over 30 jaar oude gevallen van ā€˜landjepikā€™: ā€žGeen enkele empathie"

Gemeente

DRONTEN - In diverse buurten in Dronten is irritatie ontstaan over een aanschrijving door de gemeente over oneigenlijk grondgebruik. Bewoners van De Ruiter wijzen erop dat het om een 30 jaar oude perceelgrens gaat. Aan de Lancasterdreef zeggen ze dat ze de extra grond jaren geleden al hebben gekocht van de gemeente. Een bewoonster van de Sallandse Roe vindt dat de gemeente ā€˜geen enkele empathieā€™ toont.

De gemeente Dronten is al negen jaar bezig met het aanpakken van 756 gevallen van oneigenlijk grondgebruik. Vorige maand werd aangekondigd dat de gemeente kritisch zou kijken welke van de openstaande zaken nog de moeite waard zijn. Veel bewoners die recentelijk zijn aangeschreven, hebben daar hun bedenkingen bij.

Lancasterdreef

De zoon van een hoogbejaarde vrouw aan de Lancasterdreef schrijft dat zijn moeder de ā€˜ingepikteā€™ grond binnen drie maanden in oorspronkelijke staat moet teruggeven: ā€žDus de schutting verplaatsen en ook het metalen hek met betonnen poeren verplaatsen. Moeder dus overstuur.ā€

ā€žMaar goed, als je stiekem een stukje grond erbij gepakt hebt begrijp ik de gemeente wel. Hoewelā€¦ 32 jaar na dato is wel ĆØrg langā€, vervolgt de zoon. Na lang zoeken vond hij echter een notariĆ«le akte uit 1989, waaruit bleek dat de grond was aangekocht.

Ook verwondert hij zich erover dat de bewoonster haar achterpad niet meer mag gebruiken, omdat dit over openbaar groen loopt: ā€žHet pad lag oorspronkelijk tegen de perceelsgrens aan en is op verzoek van de aanliggende bewoners een meter verplaatst. Dit in verband met vandalisme.ā€

De Ruiter

Ook bewoners van De Ruiter - aan de kant van de manege - moeten grond inleveren. EĆ©n van hen heeft daarover een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Deze briefschrijver klaagt erover dat de gemeente het oneigenlijke grondgebruik pas na 30 jaar constateert en dat de bewoners - middenin de coronatijd - slechts drie maanden de tijd krijgen om dit te corrigeren. In plaats van in gesprek te gaan zou de gemeente dreigen met ā€˜fors juridisch geweldā€™.

Ook inhoudelijk is men het aan De Ruiter niet met de gemeente eens. Zo zou er alleen beplanting op de strook staan: ā€žEn beplanting is juridisch gĆ©Ć©n situatie waaruit je mag concluderen dat sprake is van inbezitname.ā€ Een vertegenwoordiging van de bewoners wil in overleg met de gemeente zoeken naar een oplossing. Ze zeggen echter niet te schromen om desnoods naar de rechter te gaan.

Sallandse Roe

Aan de Sallandse Roe heeft volgens een bewoonster de gehele straat de kadastergrens overschreden: ā€žWij worden veroordeeld voor landjepik, terwijl niemand zich hiervan bewust was. Al de bewoners hebben de huizen in deze staat gekocht."

Ze krijgen nu drie maanden de tijd om de beplanting weg te halen: ā€žVervolgens mogen er geen schuttingen neergezet worden of andere bouwwerken zonder vergunning. Een schutting mag, maar dan moet deze Ć©Ć©n meter uit de erfgrens staan. Dus de gemeente doet aan landje pik. Wij moeten groen weghalen en vervolgens groen neerzettenā€¦.ā€

Oneigenlijk grondgebruik

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 7 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 7 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 8 uur geleden