Twijfels over intocht in Dronten: „Helemaal geen Sinterklaas, dat kan eigenlijk niet”

Algemeen

DRONTEN - In Swifterbant gaat de Sinterklaasintocht dit jaar niet door op de traditionele manier. Wel broedt stichting De Klokbeker op een alternatief. In Dronten is STADronten er nog niet uit: „Want helemaal geen Sinterklaas, dat kan eigenlijk niet.” In Biddinghuizen wacht De IJsvogel het overleg van komende donderdag met de burgemeester af. Daar gaat het ook over de zwartepietendiscussie.

„We zijn er nog niet uit”, zegt secretaris Mireille Schadee van STADronten over de intocht, „Het Clowntjesfeest doen we dit jaar in ieder geval niet. Voor de Lichtjestour kijken we of die in aangepaste vorm toch door kan gaan, zonder grote bijeenkomst op het Meerpaalplein. Voor Sinterklaas zijn we zoekende.”

Een middenweg

De secretaris beseft dat een drukbezochte intocht er in Dronten niet in zit: „Je weet dat de ouders meekomen. En we kunnen niet tegen de ouders zeggen: blijven jullie maar aan de rand van het centrum staan. Dat gaat niet werken.”

„Een mogelijkheid zou een online versie kunnen zijn: dat we ‘m ergens op een geheime plek laten aankomen en dat filmen. We zijn nog heel erg aan het brainstormen en dit is één van de ideeën.” Schadee heeft begrip voor haar collega's in Lelystad, die de intocht al hebben afgelast: „Want het is heel ingewikkeld, vooral ook omdat wij ons goed aan de regels willen houden. Wij willen niet een bron van besmetting zijn.”

Mireille Schadee sluit niet uit dat ook STADronten op een gegeven moment zal moeten besluiten dat het niet doorgaat: „Maar op dit moment zijn we nog niet zover.”

Zwartepietendiscussie

In Biddinghuizen heeft stichting De IJsvogel concrete ideeën voor een Sinterklaasintocht met inachtneming van alle coronaregels. Voorzitter Jan Schuurhuis van stichting De IJsvogel wil er echter nog niet op vooruitlopen. Hij wacht het gesprek af, dat STADronten, De Klokbeker en De IJsvogel komende donderdag hebben met burgemeester Jean Paul Gebben.

Tijdens dit overleg gaat het niet alleen over de drie Sinterklaasintochten in coronatijd. De burgemeester wil met de drie stichtingsbesturen ook een zwartepietendiscussie voeren.

Gebben komt daarmee een toezegging na, die hij tijdens de demonstratie Black Live Matter heeft gedaan aan een jongeman uit Dronten (zie video). Hij zei toen dat hij met de organisatoren van de Sinterklaasintochten in gesprek zou gaan over wel of geen zwarte piet in de gemeente Dronten.

Swifterbant

Over de intocht in Swifterbant zegt Marian Huizing van stichting De Klokbeker: „De intocht zoals we ‘m kennen wordt sowieso afgelast, omdat we niet zoveel mensen op één plek willen hebben. Voor de rest zitten we nog een beetje in twijfel.”

Huizing vertelt dat De Klokbeker bezig is met een alternatief: „Maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. Onze vrijwilligers weten nog van niets en ik wil niet dat die het in de krant lezen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 18 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 18 uur geleden