Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Veehouders hebben straks bij uitbreidingen minder last van natuurbeschermers

Algemeen

DRONTEN - Hoe krijgen veehouderijen de mogelijkheid om uit te breiden zonder allerlei dure en langdurige procedures en zonder dat natuurbeschermers de boel langer ophouden dan noodzakelijk? De gemeente Dronten worstelt er al jaren mee. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) denkt nu een oplossing te hebben gevonden.

De gemeente Dronten heeft vijf jaar geleden het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld met voor de agrariërs kortere en goedkopere procedures. Vanwege de stikstofproblematiek werden de veehouderijen toen buiten dat plan gehouden.

Onzekerheid

Bijna 90% van de 156 veehouderijen in Dronten heeft wel een zogenaamde ‘PAS-melding’, maar geen vergunning. CDA-raadslid Willemien Wever kaartte dat probleem in december nog eens aan: „Er zijn ondernemers die al vijf jaar in onzekerheid verkeren en die smachten om duidelijkheid.”

Wethouder Roelof Siepel antwoordde dat de urgentie genoegzaam bekend was. Acht maanden later is hij er nog niet helemaal uit: „Want de stikstofproblematiek maakt het de gemeente erg lastig om de gewenste versoepeling voor elkaar te krijgen.”

Benen op tafel

B en W hebben wel een oplossing bedacht, maar die wijkt af van de oorspronkelijke plannen. Daarom wil het college op woensdag 3 september ‘met de benen op tafel’ in gesprek met de gemeenteraad.

Uitgangspunt blijft dat de gemeente intensieve veehouderijen de ruimte wil geven tot uitbreiding naar zevenduizend vierkante meter aan bebouwing. Voor ‘grondgebonden veehouderijen’ gaat het om 2,5 hectare.

Interne saldering

Kern van de nieuwe plannen is een bestemmingsplan: „Waarin de bestaande situatie is vastgelegd met beperkte ruimte voor uitbreiding van veehouderij middels interne saldering.” Voor uitbreiding van veehouderijen anders dan met interne saldering stelt het college een ‘beleidsregel gekoppeld aan een omgevingsvergunning’ voor.

Veehouders moeten nog wel even geduld hebben. Het streven van het gemeentebestuur is om een ontwerp bestemmingsplan in de tweede helft van 2021 in procedure te brengen.