Er gebeurt nog weinig op de Lidl-locatie in Dronten-west.
Er gebeurt nog weinig op de Lidl-locatie in Dronten-west. ©maartenheijenk.nl

Lidl in Dronten-west is door bezwaren van andere supermarkten een zware bevalling

Algemeen

DRONTEN - Na jarenlang gesteggel maakte de gemeenteraad van Dronten in november de weg vrij voor de komst van een Lidl-supermarkt in Dronten-west. Negen maanden later wordt er nog steeds niet gebouwd. Het blijkt een zware bevalling en dat komt doordat andere supermarkten bezwaar aantekenden bij de Raad van State.

Projectontwikkelaar Bramer wil aan de Beursstraat een Lidl-supermarkt en 18 appartementen bouwen. Directeur Peter Leferink vertelt dat Bramer wacht op een uitspraak van de Raad van State. Pas als die er ligt, is het nieuwe bestemmingsplan onherroepelijk. „Aan het perspectief dat de Lidl er gaat komen verandert niets”, voegt Leferink eraan toe.

Afwachten

De Raad van State moet binnen een jaar na het bezwaarschrift uitspraak doen. „Meestal doen ze dat binnen een half jaar, maar in coronatijd is dat lastig”, weet Leferink, „Wij hebben via de gemeente ons verweerschrift ingediend. Het staat nog niet op de agenda van de Raad van State, we moeten afwachten.”

Eén van de bezwaarmakers is de Aldi. Een woordvoerster meldt: „Aldi heeft – net als andere partijen – bezwaar ingediend. Over de inhoud kunnen we geen verdere mededelingen doen."

Naar verluidt is ook Albert Heijn naar de Raad van State gestapt. De naastgelegen AH-supermarkt in Dronten-west weet van niets. De manager vertelt dat dit soort beslissingen niet op lokaal niveau wordt genomen. Het hoofdkantoor van Albert Heijn heeft (nog) niet gereageerd op vragen van deze krant.

Petitie

Zoals gezegd: de komst van de Lidl naar Dronten-west kent een lange geschiedenis. Een petitie vóór de supermarkt werd drie jaar geleden door 800 bewoners ondertekend. Tal van ondernemers trokken er tegen ten strijde. Daaronder de winkeliersverenigingen Suydersee en Swifterbant en ondernemersvereniging De Driehoek.

Het leidde vorig jaar tot 13 bezwaarschriften. B en W pasten daarop het bestemmingsplan op twee punten aan, maar dat had géén betrekking op de Lidl. In de gemeenteraad was veel kritiek op de door het college gevolgde procedure, maar uiteindelijk stemden slechts twee raadsleden tegen: Trudy Stoker (VVD) en Willemien Wever (CDA).

Zittingsdatum is bekend

Update donderdag 27 augustus, 13:23 uur

Vandaag is bekend geworden dat de zittingsdatum bij de Raad van State is gepland op 2 november. Normaal gesproken doet de Raad binnen zes weken uitspraak.

Lidl