Carolien de Hoop
Carolien de Hoop eigen foto

Corona raakt in Dronten vooral ook jongeren en mantelzorgers

Algemeen

DRONTEN - Het netwerk ‘Burgers in de Knel’ heeft geconstateerd dat ouderen en mensen uit de risicogroepen het hardst zijn geraakt door de coronacrisis. Daarnaast vragen ze echter ook aandacht voor jongeren en mantelzorgers.

Burgers in de Knel (BIDK) zet zich in Dronten in voor mensen in de problemen die niet weten waar hulp te vragen. De afgelopen zomerperiode hielden ze een vinger aan de pols in coronatijd.

Risicogroepen

De vrijwilligers van BIDK zochten contact met de partners om knelpunten en ervaringen te inventariseren. Uit een belronde bleek dat ouderen en mensen uit de risicogroepen het hardst worden geraakt.

Daarbij ging het bijvoorbeeld om het niet kunnen bezoeken van een ouder familielid in een verzorgingstehuis. Of ouderen die hun structuur kwijtraken en fysiek en mentaal snel achteruitgaan en zichzelf slechter gaan verzorgen. Ook was er angst bij mensen die tot de risicogroep behoren.

Latente eenzaamheid

Volgens Carolien de Hoop van BIDK kwamen nog meer opvallende zaken naar voren. „We kregen ook signalen dat jongeren het moeilijk hebben. Scholieren die het zwaar hebben met het uitvallen van de lessen, studenten die hun studie staken en nog meer in een sociaal isolement raken.”

„Latente eenzaamheid onder jongeren die vanuit kerken en sportscholen werd gemeld. Jongeren die niet goed weten waar ze heen kunnen met hun vragen, bijvoorbeeld omdat het ontmoetingspunt gesloten is.”

Rode draad

„Ook mantelzorg is een rode draad die terugkomt”, zegt Carolien. „Dat kan gaan om de overbelasting van de mantelzorg, maar ook over het wegvallen van mantelzorg of het ontbreken ervan. Dit hebben we ook echt als speerpunt aan de coalitie ZamenEen doorgegeven om op te pikken. Een aparte werkgroep is al met dit thema bezig.”

  • Dit artikel is een bijdrage van ZamenEen, coalitie tegen eenzaamheid in Dronten.
Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden