Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Motorische ontwikkeling kinderen Biddinghuizen en Swifterbant onder landelijk gemiddelde

Algemeen

BIDDINGHUIZEN / SWIFTERBANT - De motorische ontwikkeling van de kinderen in Biddinghuizen en Swifterbant laat te wensen over. 40% van de basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 scoort onder het landelijk gemiddelde.

De buurtsportcoaches van De Meerpaal hebben dit jaar onderzoek gedaan naar de motorische ontwikkelingen bij kinderen in Biddinghuizen en Swifterbant. De zogenaamde ‘MQ Scan’ bestaat uit een beweegcircuit in de gymzaal. De tijd die een kind erover doet wordt vergeleken met het landelijk gemiddelde voor zijn leeftijd.

Verder onderzoek

12% van de kinderen in Swifterbant en 13% in Biddinghuizen scoort ‘ruim onder gemiddeld’. Dit kan volgens de ontwikkelaars van de test duiden op een motorisch probleem. Geadviseerd wordt om voor deze groep met een (klinische) professional verder onderzoek te doen.

Nog eens ruim een kwart van de kinderen in beide dorpen scoort ‘onder gemiddeld’: „Dit kan een negatief effect hebben op de deelname in situaties van een kind waarin bewegen belangrijk is.” Voor deze kinderen moet als het aan de deskundigen ligt ‘een gericht ontwikkelplan’ opgesteld worden.

Nu Dronten nog

B en W van Dronten schrijven aan de gemeenteraad dat op basis van de uitkomsten in Biddinghuizen en Swifterbant ‘passende interventies voor de kinderen’ worden ontwikkeld.

Het was de bedoeling om dezelfde test ook in Dronten te doen, maar door de coronacrisis heeft het project vertraging opgelopen. De verwachting is dat in de ?loop van het komende schooljaar wordt gestart met in onderzoek op de basisscholen in ?Dronten.

Motorische basisvaardigheden

B'huizen S'bant
Ruim onder gemiddeld 12% 13%
Onder gemiddeld 28% 27%
Landelijk gemiddelde 53% 53%
Boven gemiddeld 5% 6%
Ruim boven gemiddeld 1% 1%