Architect kritisch over appartementen De Noord: „Ze hadden overal kunnen staan”
Architect kritisch over appartementen De Noord: „Ze hadden overal kunnen staan” Yvo Sajet

Architect kritisch over appartementen De Noord: „Ze hadden overal kunnen staan”

Algemeen

DRONTEN - Stedenbouwkundige Dick Lentink en architect Herman Dekkers doen een nieuwe poging om de gemeente Dronten te wijzen op het belang van goede architectuur in het Hanzekwartier. Vooral de nieuwste appartementencomplexen aan De Noord zijn beide heren een doorn in het oog.

Anderhalf jaar geleden spraken Lentink en Dekkers de gemeenteraad toe. Het eerste appartementengebouw aan De Noord, vlakbij het station, was hen erg tegengevallen. Inmiddels zijn ze ook over het tweede complex niet enthousiast. Daarom doen ze een nieuwe poging om de politiek in beweging te krijgen.

Pesoonlijke voorkeur

Hun kans van slagen lijkt klein. In mei deed D66 nog een poging om de architectuur in het Hanzekwartier tegen het licht te houden. „We zijn allemaal uit op een sprankelende wijk met aantrekkelijke architectuur”, probeerde D66-raadslid Rob van der Schans.

De overgrote meerderheid van de raad volstond echter met op den duur een evaluatie. „Het lijkt te maken te hebben met smaak en persoonlijke voorkeur”, zei Paul Gach (VVD) over het voorstel van D66.

Niet vrijblijvend

Lentink en Dekkers leggen zich daar niet bij neer. „We zijn verplicht aan de volgende generatie doordachte plannen te maken”, schrijven zij, „Wij hopen op bewustwording, bouwen is geen vrijblijvende zaak. Een gebouw overleeft zijn architect/stedenbouwer, makelaar, projectontwikkelaar en bewoners.”

Doorgaan op dezelfde weg levert niet een kwaliteit op die bij De Noord/Havenkade en de gemeente Dronten past, vinden beide heren: „De Noord is in ons beeld de belangrijke hoofdroute binnen het centrum van Dronten. Hier is het van belang een hoge beeldkwaliteit te eisen, die qua architectonische kwaliteit gelijkwaardig is aan het centrum. Het is als het ware het visitekaartje van de stad.”

Geen allure

„Het is teleurstellend om te zien dat de twee gebouwen die reeds aan De Noord zijn gebouwd, niet de kenmerken en kwaliteit hebben die De Noord als plek bijzonder moeten maken. De gebouwen hebben geen allure, en hadden overal kunnen staan. Ze zijn in onze ogen voor deze belangrijke locatie gewoon en slecht ontworpen.”

De briefschrijvers vinden Het Tussendek een voorbeeld van hoe het wel kan. Ze denken dat het gemeentelijke ‘beeldkwaliteitsplan’ voor het Hanzekwartier te weinig garanties biedt: „Er is nu nog tijd. Doorgaan op dezelfde weg levert niet een kwaliteit op die bij de Noord en de gemeente Dronten past. Het wordt tijd dat de gemeenteraad opnieuw de regie neemt en de handschoen oppakt.”