Afbeelding

Meer Samen nu officieel: „Samen ten strijde tegen armoede en eenzaamheid”

Algemeen

DRONTEN - Met de installatie van de programmaraad wordt vanmiddag (vrijdag 28 augustus) in De Meerpaal een belangrijke stap gezet in de oprichting van de stichting Meer Samen. Het is voor alle betrokkenen pijnlijk, dat dit uitgerekend de dag is dat Frans Wesselink wordt gecremeerd. Wesselink was één van de voortrekkers.

Er zijn de afgelopen jaren in Dronten verschillende organisaties actief geworden in de bestrijding van armoede en eenzaamheid. Bij hen groeide meer en meer het besef dat samenwerking essentieel is. „Niet langs elkaar heenwerken, niet concurreren. Het gaat om het zieleheil van de mensen”, zo omschrijft Wim Lanphen het.

Een thuishaven

Dat streven naar samenwerking leidde eerder al tot de oprichting van de coalitie Zamen Eén, waarin tal van partijen de strijd tegen eenzaamheid aangaan. In de nieuwe koepelstichting bundelen het netwerk Burgers in de Knel en het seniorennetwerk De Bijenkorf de krachten. De stichting biedt bovendien een ‘thuishaven’ aan Zamen Eén: „Waardoor het voortbestaan van die coalitie wordt geregeld en officieel wordt gemaakt.”

In de loop van het jaar sluit een vierde partij zich aan: de werkgroep Zorg en Samenleving. „Van vier naar één”, aldus de website van de nieuwe stichting, „Samen trekken we ten strijde tegen armoede en eenzaamheid bij alle leeftijdsgroepen in de gemeente Dronten.”

Voorbereidend bestuur

Het voorbereidend bestuur van de nieuwe stichting bestaat uit Jelte Ferweda, Wim Lanphen, Hans Bosvelt en Fred van Bree. In de programmaraad zijn 16 ‘maatschappelijke clusters’ vertegenwoordigd, zoals ondernemingen, winkeliers, zorg, kerken, moskeeën en sport.

Al die groepen doen ook al mee aan Zamen Eén. „Maar we hebben toen meteen al tegen ze gezegd: als je wilt meedoen in de coalitie tegen eenzaamheid, dan is dat meer dan je handtekening zetten. We gaan ook dingen dòen. En dat gaan we vooral samen doen!”

De samenwerking betekent overigens niet het einde van de vier afzonderlijke initiatieven. „Ieder initiatief heeft z’n eigen activiteiten”, legt Lanphen uit, „Maar daar waar overlap is, gaan we verder onder de naam Meer Samen. Die samenwerking gaat meerwaarde opleveren, daar zijn we van overtuigd.”

Meer Samen