Wim Lanphen
Wim Lanphen ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Hulpverleners focussen een jaar lang op mantelzorgers: „Want het is een jungle”

Algemeen

DRONTEN - De stichting MeerSamen in oprichting, waarin verschillende burgerinitiatieven tegen armoede en eenzaamheid samenwerken, richt zich de komende periode vooral op de mantelzorgers. „We gaan er een half jaar lang op hameren”, weet bestuurslid Wim Lanphen.

Is het dan zo onbekend wat mantelzorg is?
Wim Lanphen: „Het blijkt dat heel veel betrokkenen het niet weten. Ze herkennen niet dat ze mantelzorger zijn. Mensen werken zich kapot om hun vader, moeder of partner overeind te houden. Maar als er gezegd wordt dat ze mantelzorger zijn, dan antwoorden ze: ik doe dat omdat het zo hóórt. Een landelijk cijfer: meer dan 12% van kinderen en jongeren tussen de 5 en 24 jaar groeit op met een chronisch zieke huisgenoot.”

Als iedereen het gewoon doet, wat is dan het probleem?
„Mantelzorg wordt in toenemende mate ingezet. Het aantal senioren neemt toe, mensen worden ouder. Tegelijkertijd neemt de reguliere zorg af. Een groot deel van die mantelzorgers loopt daardoor continu tegen de grens aan. Vorig jaar was de minister op bezoek. De aanwezigen vroegen ons tijdens die bijeenkomst: pak mantelzorg net zo aan als eenzaamheid, herhaal continu je punt. Maak het bekend, maak het bespreekbaar: wat is mantelzorg, wat speelt er en wat is handig voor jou als mantelzorger?”

Wat is jullie belangrijkste streven?
„We willen dat mantelzorg een bekend begrip wordt mantelzorgers moeten herkennen dat ze het zijn. En eigenlijk streven we naar een 24/7 contactpunt: voor advies, voor informatie of gewoon om even van je af te praten. Mantelzorgers moeten er af en toe even uit. Maar een ander moet het op dat moment van jou overnemen. Dat heet respijtzorg. Er zijn op dit moment vijf soorten respijtzorg en voor elke soort moet je naar een ander loket. Dat is een jungle en dat willen we vereenvoudigen.”

Kun je uitleggen wat het verband is tussen mantelzorg enerzijds en eenzaamheid en armoede anderzijds?
„Als je mantelzorg aanpakt, ben je op heel veel terreinen gelijk bezig. Mantelzorgers zijn zó druk, dat ze nauwelijks andere mensen ontmoeten en spreken. Mantelzorg is daardoor een hele grote veroorzaker van eenzaamheid. Geldproblemen bij mensen, maar ook psychiatrische problematiek leiden vaak tot verzwaring van mantelzorg en daarmee eenzaamheid. Daarom moet je, als je mantelzorg goed wilt regelen, het samen doen met onder meer de eerstelijnszorg die de meeste van deze mensen kent.”

Wat kunnen jullie als nieuwe stichting MeerSamen doen?
„Onze drie initiatieven - coalitie Zamen Eén, netwerk Burgers in de Knel en seniorennetwerk De Bijenkorf - werkten alle drie aan mantelzorg. Dat is verspilling van energie. We hebben nu binnen MeerSamen gezamenlijk een brede werkgroep Mantelzorg gestart. We zetten fors in op het meer samen wijkgericht werken van verschillende organisaties. Om mee te denken hoe je dit het beste doet, zoeken we nog we nog naar creatieve mensen.”

En er moet dus een beleid komen?
„Inderdaad, de gemeente Dronten heeft geen echt beleid rond mantelzorg. Wij zijn met onze drie initiatieven bezig met een notitie. Ook de gemeente denkt en schrijft mee aan dat verhaal, de Mantelkring is erbij betrokken, De Meerpaal zit erbij. Door samen te werken hebben we op het gebied van bestrijding van eenzaamheid veel bereikt in Dronten. Op het gebied van mantelzorg gaan we hopelijk nu hetzelfde doen."

Het zal wel even duren voor er nieuw beleid ligt.
„Wat ons betreft is er haast bij, want bij de verwachte tweede coronagolf zal er nog meer op mantelzorg worden geleund. En dan is het belangrijk om te beseffen: mantelzorg is ook zorg.”

Informatie