Suzanne Stoop op de campus in Dronten.
Suzanne Stoop op de campus in Dronten. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Suzanne Stoop acht gemeente verantwoordelijk voor ‘Polen’: „Situatie is schrijnend”

Algemeen

DRONTEN - Arbeidsmigranten zijn volgens burgemeester Jean Paul Gebben een hoofdpijndossier voor de gemeente Dronten. Mede daarom vindt gemeenteraadslid Suzanne Stoop (PvdA) het zeer teleurstellend dat B en W de verantwoordelijkheid voor de huisvesting bij de werkgevers en huisvesters leggen: „De situatie is schrijnend. Het is heel slap dat het college haar verantwoordelijkheid niet oppakt.”

FNV Bondgenoten vraagt sinds enkele maanden aandacht voor de woonomstandigheden van 270 ‘Polen’ op de campus in Dronten. Uitzendingen van de NOS, RTL4 en SBS6 leidden landelijk tot verontwaardiging, Europarlementariër Agnes Jongerius en bestuurder Emile Roemer spraken er schande van. „Dan moet je toch een keer wakker worden? Dan moet je toch vragen: wat is hier aan de hand? Dat mis ik bij de gemeente Dronten”, zucht Suzanne Stoop.

Misstanden

„Er zijn wèl misstanden”, heeft ze geconstateerd, „Dankzij de FNV durven de arbeidsmigranten dat inmiddels zelf ook hardop te zeggen. En dan kun je je niet meer verbergen achter dat de werkgever verantwoordelijk is. Nee, dan moet je die werkgevers daarop aanspreken en dan moet je controleren.”

„B en W laten het helemaal over aan de werkgevers. Maar als ze dakloos worden, heb je als gemeente een probleem. Dus je bent er wel degelijk verantwoordelijk voor dat het goed geregeld is.”

Dat de gemeente recent op de campus folders heeft neergelegd met een adres waar de ‘Polen’ kunnen klagen (zie de afbeelding hieronder), is voor Suzanne Stoop onvoldoende: „Als controleren alleen dat foldertje inhoudt, dan is dat wel een héle passieve manier…”

Dooddoener eersteklas

B en W schrijven dat de arbeidsmigranten zelf de boel ook schoon mogen houden. „Een dooddoener eersteklas”, reageert het gemeenteraadslid, „Daar gáát het helemaal niet om. Als je dat opschrijft, dan heb je geen goed beeld van hoe het daar is, dan begrijp je de problematiek niet. Zo leid je als gemeente de aandacht af van je eigen verantwoordelijkheid."

Overigens vindt zij het wel meevallen hoe de arbeidsmigranten de boel schoonhouden. „Maar als je die matrassen ziet… dat is zó erg. Dat zijn volgens mij tiendehands matrassen. Vreselijk!”

Aeres Hogeschool

Heeft de Aeres Groep, de christelijke hogeschool, als eigenaar van het complex ook nog een verantwoordelijkheid? „Ik ga niet met de beschuldigende vinger wijzen”, reageert Stoop, „Ik vind dat we met z’n allen met elkaar in gesprek moeten gaan en ons niet moeten verschuilen achter de verantwoordelijkheid van een ander.”

Coronamaatregelen

Corona heeft de situatie op de campus actueel gemaakt. Eén uitzendbureau is inmiddels overgegaan op eenpersoons kamers. Suzanne Stoop ziet echter nog steeds volle busjes rijden en geen mondkapjes. Ze ziet dat op de campus veel coronaregels niet worden nageleefd: „Je kunt op je kamertje onmogelijk anderhalve meter afstand bewaren. En dan heb ik het nog niet eens over de smalle gangetjes en de keuken die je met vijftien man moet delen.”

Het PvdA-raadslid wil niet meteen zeggen dat de burgemeester de boel moet sluiten: „Maar als dingen niet goed gaan, moet je handhaven. Ik weet niet wiens verantwoordelijkheid dat is, de GGD, de burgemeester of de veiligheidsregio, maar zoals het nu gaat dat kàn niet.”

Folder gemeente Dronten