Roelf Raterink (PvdA)
Roelf Raterink (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Drontenaren moeten voor coronatest naar Groningen: „Is natuurlijk bezopen”

Algemeen

DRONTEN - Volgens Roelf Raterink (PvdA) moeten er inwoners van de gemeente Dronten helemaal naar Groningen voor een coronatest: „Dat is natuurlijk bezopen.” Wethouder Irene Korting (VVD) gaat met de GGD in overleg over een oplossing.

In antwoord op vragen van de ChristenUnie vertelde de wethouder vanavond, dat de GGD Flevoland met het oog op het najaar bezig is met extra teststraten in Almere en Lelystad: „Want de verwachting is dat het aantal aanvragen dan fors oploopt.”

Aantal dagdelen

Marloes Hotting (ChristenUnie) vroeg om te kijken of er een mogelijkheid is voor een spreekuur in Dronten, waar één of twee keer in de week getest kan worden. Raterink vulde aan: „We hebben hier medische centra. Die kunnen toch best een aantal dagdelen worden ingericht als teststraat?” De wethouder kon geen toezeggingen doen: „Ik neem het mee richting GGD.”

Irene Korting vertelde wel dat de GGD Flevoland de afgelopen week iets meer dan 3.000 testen heeft uitgevoerd, 25% meer dan tot nu toe gebruikelijk: „Dat is omhooggeschoten, een enorme piek en een enorme belasting.” Door die toename is ook de telefonische bereikbaarheid op dit moment een probleem.

Alleen bij klachten

Nog meer testen, dat zit er voorlopig niet in. De laboratoria hebben namelijk niet voldoende capaciteit om die extra tests te onderzoeken. „Dat is een landelijk probleem, daar kan de GGD en wij lokaal niet zoveel aan doen”, aldus de wethouder. Ze voegde daar wel een oproep aan toe: „Laat je alleen testen als je klachten hebt.”

De ChristenUnie stelde ook vragen over het vervoer naar Lelystad. „Maar dat is geen taak van de GGD", antwoordde Irene Korting, „Bij erg kwetsbare mensen wordt er gekeken naar de mogelijkheid van een test thuis. Verder zijn hier geen opties voor.”