Afbeelding
Sandra Gordijn

Op z’n 82ste is schilder Jan Duineveld afgestudeerd: „Ik kreeg meer zelfvertrouwen”

Cultuur

DRONTEN - Jan Duineveld wilde als kind al naar de kunstacademie maar dat zagen zijn ouders niet zitten. Vijf jaar geleden startte hij toch een kunstopleiding schilderen aan de Vrije Academie Nunspeet. Dit voorjaar werd zijn werk beoordeeld: vijf keer goed en twee keer ruim voldoende. Het certificaat wordt vanwege de coronamaatregelen – onder voorbehoud – pas in november uitgereikt.

Jan kon als kind op school al goed tekenen maar begon pas in 1984 serieus te tekenen en te schilderen en volgde meerdere schriftelijke cursussen. Zijn interesse ging uit naar aquarel. Hij miste echter de persoonlijke begeleiding.

Uiteindelijk kwam hij terecht bij een groep in Biddinghuizen met een docent. „Ik werd kritisch bekeken en er werd diep op allerlei elementen van mijn werk ingegaan”, vertelt hij, „Zo ontstond de bewustwording van hoe te spelen met licht en donker, schaduwen en lichtval.”

Eigen stijl en handschrift

„Op aanraden van mijn docent Jan Reijmerink heb ik me aangemeld bij de Vrije Academie Nunspeet en ben ik begonnen met het voorbereidende jaar, want ik had nog niet het lef om grote kunstwerken te maken”, aldus Duineveld.

„Ik kreeg meer zelfvertrouwen en ging dus losser met het werk om. Leerde ook naar eigen inzicht dingen aan te pakken. Ontdekte een beginnende eigen stijl en eigen handschrift. Begon vooral meer over mijn eigen werk na te denken en te leren van een opdracht eigen beeldtaal te maken.”

Van aquarel naar olieverf

„In het tweede jaar ben ik overgestapt van aquarel naar olieverf. De eerste werkstukken waren een marteling. Ik kon geen vat krijgen op dit materiaal. Docent Gerben heeft me wegwijs gemaakt. Het liefst werk ik op MDF, laag voor laag met onderschildering en met glaceertechnieken. Mijn uitgangspunten voor een schilderij zijn: het creëren van sfeer en atmosfeer, consequent kleurgebruik, spelen met licht, donker en schaduw, zoeken naar diepte in atmosfeer en perspectief.”

Jan Duineveld schildert het liefst landschappen. Kunstenaars die hem inspireren zijn vooral William Turner, Caspar David Friedrich en Gaudi. Gebaseerd op de natuur is zijn werk realistisch maar door het kleurgebruik wat surrealistisch. Het zou prima een fantasiewereld kunnen zijn met een verwijzing naar de realiteit.

Kunstwinkel

Iedere maand stelt Kunst Collectief Dronten een kunstenaar voor, die exposeert in de pop-up store aan De Kiel in winkelcentrum Suydersee. Ook het werk van Jan Duineveld is daar te bewonderen.

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Tini Muller (teksten) en Sandra Gordijn (foto’s).

Kunstcollectief Dronten

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden