Een oefenavond van de jeugdbrandweer.
Een oefenavond van de jeugdbrandweer. eigen foto

Dronten krijgt eindelijk jeugdbrandweer: „Mooie kweekvijver voor de ‘echte’ brandweer”

Algemeen

DRONTEN - Vier van de zes gemeenten in Flevoland kennen al jarenlang een jeugdbrandweer. In Dronten kwam het tot nu toe niet van de grond, omdat er steeds te weinig vrijwilligers waren om de jeugd te begeleiden. Toen het er dit voorjaar eindelijk van leek te komen, kwam de coronacrisis er tussen. Op vrijdagavond 25 september staat er alsnog een informatieavond gepland.

De Flevolandse brandweer heeft al jeugdafdelingen in Almere, Zeewolde, Noordoostpolder en Lelystad. In Dronten wil de brandweer van start gaan met jongeren tussen de 11 en 16 jaar.

Oefenavonden

De bedoeling is dat de groepen op de vrijdagavond om zeven uur gaan oefenen in ploegen van zes personen. Deze oefenavonden worden geleid door mannen en vrouwen van het brandweerkorps.

De jeugd leert hier de eerste kneepjes van het brandweervak: „Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft. Je krijgt veel kennis mee en leert wat de brandweer inhoudt.” Belangrijkste aspecten daarbij zijn: „Samenwerken, elkaar helpen en samen plezier maken.”

Behalve de oefenavonden zijn er ook andere activiteiten, zoals teamuitjes en toetsen. Verder zijn er wedstrijden: „Neem jij het samen met je ploeg op tegen de andere jeugdkorpsen in Nederland?”

Doorstromen

Eén van de belangrijkste doelstellingen is dat de jeugdleden kunnen doorstromen naar de vrijwillige of beroepsbrandweer. In de praktijk blijkt de doorstroom naar de brandweer groot te zijn. Bij veel brandweerkorpsen in Flevoland werken mensen die hun brandweercarrière bij de jeugdbrandweer zijn begonnen.

Jongeren mogen bij de jeugdvrandweer blijven tot ze 18 jaar zijn. Dat is de leeftijd waarop ze kunnen solliciteren naar de ‘echte’ brandweer. Ze hoeven daarvoor niet altijd naar Dronten, want de gemeente kent ook posten met vrijwilligers in Biddinghuizen en Swifterbant.

Informatieavond

Jongeren en hun ouders worden uitgenodigd op 25 september (19 uur) in de brandweerkazerne in Dronten. De brandweer probeert die avond een goed beeld te geven van wat de jeugdbrandweer inhoudt. Een ploeg van Jeugdbrandweer Lelystad geeft demonstraties en er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden