Brenda Berghorst (CDA)
Brenda Berghorst (CDA) ©maartenheijenk.nl

Brenda Berghorst mag van CDA raadslid blijven: „Geen sprake van opzet”

Algemeen

DRONTEN - Het CDA vindt dat gemeenteraadslid Brenda Berghorst mag blijven, ondanks het feit dat ze arbeidsmigranten illegaal heeft gehuisvest aan de Olsterweg. „Uit de gesprekken is gebleken dat er geen sprake is van opzet, moedwil of louter winstbejag”, aldus fractievoorzitter Siert Jan Lap. Zelf zegt het omstreden raadslid te hebben gehandeld ‘vanuit de impuls van menselijkheid’.

„Na zorgvuldige evaluatie zijn de leden van de CDA-fractie Dronten tot het besluit gekomen vertrouwen uit te spreken in Brenda Berghorst als lid van de fractie”, stelt Lap in een schriftelijke verklaring.

Of de rest van de gemeenteraad er ook zo over denkt, moet blijken tijdens de raadsvergadering van 17 september. Dan staat er een debat over de ‘affaire Berghorst’ op de agenda, aangevraagd door de zeven overige fracties in de gemeenteraad.

Niet voorbeeldig

Volgens de CDA fractievoorzitter zijn er de afgelopen periode ‘diepgaande, lange en intensieve gesprekken’ gevoerd, zowel binnen als buiten de kring van de christen-democaten. „Het mag duidelijk zijn dat de handelwijze niet voorbeeldig is”, zo luidt zijn conclusie.

Toch toont de fractie coulance tegenover het raadslid: „Want wij weten uit ervaring dat Brenda een betrokken en menselijk persoon is en dat zij met grote inzet het raadswerk verricht.”

Achteraf gezien…

Zelf schrijft Berghorst dat er vanwege de coronasituatie een locatie nodig was waar nieuw aangekomen seizoenarbeiders in quarantaine gehuisvest konden worden: „Om de situatie direct aan te pakken is gekeken naar een snelle mogelijkheid en gehandeld vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid: risico op mogelijke besmetting tegengaan.” Ze voegt eraan toe: „Achteraf gezien had er melding moeten worden gemaakt.”

Behalve dat het raadslid de ‘Polen’ illegaal had gehuisvest, had ze haar functie als mede-eigenaar van uitzendbureau FlevoFlex niet opgegeven bij de gemeenteraad. Daarover zegt ze nu dat ze alerter had moeten zijn en dat het beslist niet moedwillig is gebeurd: „Het is in alle hectiek aan de aandacht ontsnapt.”

Berghorst stelt het zeer spijtig te vinden hoe het is verlopen: „Als raadslid heb ik een voorbeeldfunctie en dit had ik mij moeten realiseren.” Ze wil zich ‘voor de volle honderd procent blijven inzetten als CDA-raadslid’.

Affaire Berghorst