Zwarte piet in Dronten
Zwarte piet in Dronten ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Drie dorpen in gemeente Dronten besluiten binnenkort over zwarte piet

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten doet geen mededelingen over het gesprek van de burgemeester met de organisatoren van de drie Sinterklaasintochten. Navraag leert dat burgemeester Jean Paul Gebben de wens zou hebben geuit om te stoppen met zwarte piet. De drie stichtingsbesturen gaan hierover in beraad en de gemeente hoopt dat er binnenkort een gezamenlijk standpunt wordt ingenomen.

In Dronten is de afgelopen jaren nauwelijks een zwartepietendiscussie gevoerd. Dat veranderde in juni tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op het Meerpaalplein. Burgemeester Gebben deed daar tijdens zijn toespraak uitspraken over zwarte piet. Na afloop beloofde hij een inwoner in gesprek te gaan met de organisatoren van de Sinterklaasintochten.

Gemeente zwijgt

Dat gesprek met De IJsvogel, STADronten en De Klokbeker heeft eind vorige maand plaatsgevonden. Over de inhoud verwijzen de drie stichtingen naar het gemeentehuis.

De gemeente heeft de regie over de communicatie in handen genomen, maar zwijgt vooralsnog over de uitkomst van het gesprek. „Op al je vragen geven we antwoord op het moment dat we hier gezamenlijk over communiceren”, schrijft een woordvoerster van de burgemeester, „Dat zal binnen nu en een paar weken zijn.”

De burgemeester zou hebben gezegd niets te eisen en niets te verbieden. Afgesproken is dat de drie stichtingen intern bespreken wat ze vinden van de wens van de gemeente. Tijdens een tweede gesprek moet blijken of ze op één lijn kunnen komen.

Intochten en corona

Los van de zwartepietendiscussie speelt ook de vraag of de intochten in verband met de coronaregels door kunnen gaan. In buurgemeenten als Lelystad, Kampen en Elburg zijn de intochten al afgelast.

In de gemeente Dronten gaat de intocht in Swifterbant niet door op de traditionele manier. De twee andere stichtingen twijfelen, maar verwijzen sinds het gesprek met de burgemeester voor informatie naar de gemeente.

Toezegging burgemeester

Video: 11 juni 2020