Afbeelding
.

Dubbel en Dwars Dronten | De NUON-pot

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Veel gemeenten hadden vroeger vaak een eigen gemeentelijk energiebedrijf. Privatisering was aan het eind van de vorige eeuw in de politiek het toverwoord en het eigen energiebedrijf werd voor veel geld opgeslokt door een energiereus

Het was een mooi spaarpotje voor de gemeente Dronten. Het geld dat de gemeente in 2009 kreeg door haar aandelen in het energiebedrijf NUON voor bijna 18 miljoen euro te verkopen.

De gemeenteraad stelde toen wel harde voorwaarden aan de verkoop. Zo mocht het geld onder meer alleen besteed worden ter bestrijding van de gevolgen van de toen heersende crisis.

In 2016 besloot de raad de NUON-pot, waar nog ruim 8 miljoen euro in zat, op te heffen en het geld te stoppen in de algemene reserve. Eén van de argumenten was dat er geen crisis meer was.

Hoewel ministers in Den Haag roepen dat de kosten van de huidige coronacrisis niet bij de burger mogen worden neergelegd, kondigt het college van Dronten al forse verhogingen aan van de gemeentelijke belastingen en heffingen.

Nu, vier jaar later mogen wij ervan uitgaan dat er nog behoorlijk wat over is van die 8 miljoen euro. Deze pot was ooit bedoeld voor moeilijke tijden. Dus gemeenteraad van Dronten, herstel de NUON-pot en compenseer met deze gelden de kosten van de huidige crisis.

Dubbel en Dwars Dronten