Foeke Bongers (Leefbaar Dronten)
Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Wethouder voorziet geen problemen met strand-ondernemers die failliet gaan

Algemeen

DRONTEN - Is het wel verstandig om in coronatijd een beleid vast te stellen voor de stranden langs de Randmeren en om daar geld voor uit te trekken? „De wereld is veranderd”, zei Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) donderdag, „Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ondernemers door een faillissement niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen?”

Het gemeentebestuur van Dronten wil de stranden langs de Randmeren op orde brengen. Ook moeten er nieuwe contracten worden afgesloten met de recreatie-ondernemers die de stranden beheren. Verschillende raadsleden plaatsten daar donderdag vraagtekens bij.

Nog nooit zo druk

Wethouder Irene Korting (VVD) deelde hun bezorgdheid niet. Zij wees er juist op, dat toerisme en recreatie in eigen land sinds de coronacrisis is toegenomen: „Er zijn ondernemers die zeggen: het is nog nooit zo druk geweest.” Korting pleitte daarom voor een opknapbeurt van de stranden: „Ook gericht op het komende zomerseizoen.”

Volgens de wethouder hebben de ondernemers juist in deze tijden behoefte aan een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt voor de openbare ruimte: „Een veelgehoorde klacht richting gemeente was: waar zijn jullie geweest de afgelopen 20 jaar? Daarom vind ik dat wij de basis op orde moeten brengen.”

Faillissement

Sommige raadsleden bleven bang voor faillissementen. „Als een ondernemer failliet gaat en een strand niet meer gekoppeld is aan een ondernemer, trekt de gemeente de handen er dan van af?”, wilde Ingrid Paalman (ChristenUnie) weten.

Paul Gach (VVD) voorspelde dat een curator echt wel een nieuwe ondernemer kan vinden. Roelf Raterink (PvdA) en Paul Vermast (GroenLinks) pleitten voor het handhaven van een basisniveau bij faillissementen: „Als je de handen er helemaal van aftrekt, weet je dat het achteruitkachelt.”

Irene Korting zei over een eventueel faillissement: „Dan kiezen we voor de meest praktische oplossing: zoeken naar een nieuwe ondernemer.” Ze deed de toezegging dat de gemeente de vinger aan de pols houdt. Met die belofte nam de raad uiteindelijk genoegen.

Strandenbeleid