Han Dickhof (ChristenUnie Elburg)
Han Dickhof (ChristenUnie Elburg) eigen foto

Roep om heel nieuw brugdek groeit in Elburg: „Zijn er helemaal klaar mee”

Algemeen

ELBURG / DRONTEN - In Elburg zijn velen helemaal klaar met de Elburgerbrug. Alle storingen en wegwerkzaamheden leiden tot zó veel ergernis, dat Han Dickhof van de ChristenUnie het hogerop zoekt. De voorzitter van de grootste fractie in Elburg vraagt zich af: moet er niet een heel nieuw brugdek komen?

De provincie Flevoland heeft in 2015 het beweegbare deel van de Elburgerbrug vervangen door een composieten plaat. Sindsdien is het hommeles. Vorige week kwamen er nieuwe problemen aan het licht en werd bekend dat de overlast tot in ieder geval 11 oktober duurt. En volgend jaar staat er ook nog eens groot onderhoud gepland.

Voorlopig kan de brug toch gebruikt worden?
Han Dickhof: „Op zich wel. Maar ik ben gisteravond even wezen kijken en dan zie je dat er een forse rand is waar de auto’s tegenop moeten rijden. Dus ze moeten er echt stapvoets overheen, anders loop je ook nog het risico op lekke banden.”

De werkzaamheden gaan nog lang duren. Wat betekent dit voor Elburg?
„Het leidt tot veel wachttijden voor mensen uit Dronten die in Elburg werken en andersom. Medewerkers staan lang in de file of moeten een half uur omrijden, het kost ondernemers veel geld.”

Er zijn dus veel klachten?
„Jazeker. Neem de agrariërs: als je met een combine staat te hakselen en de trekker staat stil, dan kost dat vijf- tot zeshonderd euro per uur. We zitten in oogsttijd en de brug wordt voor bijvoorbeeld de maïs frequent gebruikt. Dat wordt op deze wijze heel lastig. Ik hoor het ook van leerkrachten die er elke dag overheen moeten. Die mensen zijn er echt helemaal klaar mee dat dit weer zo lang duurt. Dat kan ik me goed voorstellen als je vijf dagen in de week in de file staat of moet omrijden.”

Daar komt nog bij dat de files bij Kampen en Harderwijk extra lang worden.
„Exact. Daar gaat ook weer extra veel langzaam verkeer langs, dus het probleem wordt alleen maar groter. En dat alleen omdat een brugdek niet helemaal aansluit…”

En het duurt al heel lang…
„Het duurt al een jaar of drie, vier. De irritatie loopt op, dit kàn gewoon niet verder op deze wijze. Het is een doorgaande weg, die moet goed bereikbaar zijn.”

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat gaan we eraan doen?
„Ik denk dat de provincie Flevoland moet acteren. Het moet nu gewoon in orde komen òf ze moeten maatregelen nemen voor een andere brug.”

Dus wat u betreft een hele nieuwe brug?
„Ik vind dat nu zeker moet zijn dat het probleem wordt opgelost met wat er nu gebeurt. Als er geen zicht op is dat het met deze maatregelen gaat lukken, dan moet er denk ik inderdaad een nieuw brugdek op. Die hechting met die onderplaat, de composieten basisplaat, dat lukt niet. Ik vraag me af waarom dat nu opeens wel zou lukken. Ik hoop dat de provincie Flevoland daar zicht op heeft, maar ik vraag het me af.”

De brug is eigendom van de provincie Flevoland, als gemeenteraad van Elburg gaat u niet over. Wat voor acties kunt u wel ondernemen?
„Wij hebben vragen gesteld via ons college van B en W. Die gaan het in ieder geval aankaarten bij de politici in Flevoland. Daarnaast hebben wij onze provinciale fractie in de provincie Gelderland geïnformeerd.”

Maar de provincie Gelderland heeft hierin toch geen zeggenschap?
„Er zijn tussen de provincies wel afspraken gemaakt over de provinciale wegen en over de ontsluiting van de polder en de Veluwe. De fractie in Gelderland gaat het daarom ook oppakken. Ik heb begrepen dat zij vragen gaan stellen in de Staten.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 8 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden