Boerenprotest op het Meerpaalplein
Boerenprotest op het Meerpaalplein

Gedeputeerde over stikstof: Idee van bufferzone staat nog in kinderschoenen

Algemeen

DRONTEN - „Er is op dit moment geen concreet plan voor een bufferzone bij Dronten.” Dat schrijft gedeputeerde Harold Hofstra over het inleveren van landbouwgrond voor natuur in de gemeente Dronten als onderdeel van de oplossing van het stikstofprobleem op de Veluwe.

Het plan voor de bufferzone kwam enkele maanden geleden ter sprake aan de ‘gebiedstafel’, waar gesproken wordt over de stikstofproblematiek in de gemeenten Dronten, Zeewolde en Lelystad. DeDrontenaar.nl schreef er in juli een artikel over en naar aanleiding daarvan stelde de provinciale CDA-fractie vragen aan de gedeputeerde.

Prematuur

In zijn beantwoording stelt Hofstra: „Het creëren van een bufferzone tussen natuurgebieden en (intensieve) landbouwgebieden kan een bijdrage leveren aan het verminderen van stikstofdepositie.”

Hij voegt er meteen aan toe: „De gesprekken hierover bevinden zich nog in een zeer vroeg, ambtelijk stadium.” De bestuurder betreurt het dat het onderwerp ‘in een prematuur stadium bij de pers is terechtgekomen’.

Alle opties

Er ligt volgens de gedeputeerde geen verzoek vanuit Gelderland voor het instellen van zo'n bufferzone. Hij stelt dat de gebiedstafels zijn bedoeld om àlle mogelijke opties te bespreken: „Door de depositie vanuit Flevoland op de Veluwe terug te brengen kan -naast natuurherstel- ruimte ontstaan voor nieuwe activiteiten in Flevoland, waaronder ook agrarische activiteiten.”

In een verslag van de gebiedstafel staat dat de natuur- èn landbouwsector het idee van de bufferzone ‘interessant’ noemen. DeDrontenaar.nl schreef dat agrariërs er juist géén heil in zien. Hofstra verwacht dat tijdens de eerstvolgende vergadering aan de landbouwers gevraagd wordt of ze het nog steeds een interessante optie vinden.

Dossier bufferzone

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 9 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 10 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 10 uur geleden