Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren .

Plannen voor goedkope huizen in Dronten ontbreken en dus geen miljoenensubsidie

Gemeente

DRONTEN - Er liggen in de gemeente Dronten geen plannen voor goedkope huurwoningen op de plank. Daarom is er niet geprofiteerd van de 290 miljoen euro, die vorige week door minister Kasja Ollongren is verdeeld over woningbouwprojecten in het land. Voor de volgende subsidieronde tellen ook ā€˜goedkope koopwoningenā€™ tot 310.000 euro mee. Dronten denkt nu in het Hanzekwartier wel een geschikt project te hebben.

Het kabinet heeft 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor de bouw ten minste 65.000 betaalbare woningen. Vorige week werd bekendgemaakt over welke 21 projecten het eerste potje van 290 miljoen euro is verdeeld. Dronten was daar ondanks de groei-ambitie niet bij, simpelweg omdat er vanuit Dronten geen aanvraag was ingediend.

Past niet in visie

Toen het subsidieloket in mei werd geopend, bleek Dronten geen geschikte projecten klaar te hebben liggen. ā€žMet name de eis dat minimaal 50% in de sociale- en middeldure huur moest worden gerealiseerd bleek niet passend in de woonvisie van de gemeente Drontenā€, klinkt het vanuit het gemeentehuis. Ook lag Dronten niet in Ć©Ć©n van de regioā€™s waaraan de voorkeur werd gegeven.

Vanaf 26 oktober kunnen gemeenten nieuwe subsidie-aanvragen indienen voor grote woningbouwprojecten. In deze ronde is 225 miljoen euro beschikbaar. Kijkend naar de voorwaarden lijkt een project in het Hanzekwartier kansrijk voor een bijdrage, stelt de gemeente.

Betaalbare koopwoningen

Waarom voldoet Dronten nu wel aan de voorwaarden? Omdat in de tweede ronde de definitie van ā€˜betaalbare woningenā€™ is opgerekt. Om in aanmerking te komen voor subsidie, dient de helft van het project uit sociale- en middeldure huur te bestaan. Daarnaast tellen nu ook betaalbare koopwoningen mee.

Voor ā€˜betaalbaarā€™ hanteert de minister een koopprijs tot 310.000 euro. ā€žAan dit woningbouwprogramma kunnen projecten in Dronten wel voldoenā€, aldus de gemeente, ā€žDit is passend in de woonvisie van de gemeente Dronten.ā€

Er is nog geen definitief besluit genomen over het doen van een aanvraag. Het gemeentebestuur kondigt aan hierover in november een beslissing te nemen.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 7 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 7 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 8 uur geleden