Kilian Yntema (op het droge) tijdens de open dag van RVD'17.
Kilian Yntema (op het droge) tijdens de open dag van RVD'17. Foto: ©maartenheijenk.nl

RVD’17 timmert aan de weg: „Een uur roeien staat gelijk aan drie uur fietsen”

Sport

DRONTEN - Een drakenboot in de Zwolse grachten was twintig jaar geleden voor Kilian Yntema aanleiding om te gaan roeien. „Die boot kwam steeds voor ons huis langs en ik dacht: dat is bruut, dat ziet er gaaf uit.” Sindsdien is de nu 32-jarige Yntema een fervent roeier. Een jaar geleden verhuisde hij naar Dronten, waar hij zich inzet voor Roeivereniging Dronten ’17.

Vanuit Zwolle ging Kilian indertijd naar Amsterdam. Hij roeide daar op hoog niveau, won een EK en deed mee aan een WK. „Daarna heb ik in Alkmaar een tijdje kano-polo gedaan, zeg maar waterpolo in een kano. Terug in Zwolle ben ik weer gaan roeien. Voor de liefde ben ik naar Dronten verhuisd en de liefde voor de roeisport heb ik meegenomen naar deze vereniging.”

Achteruit varen

RVD’17 is een jonge club. Voor degenen die de sport niet kennen, legt de vereniging het naast het bekendere kanoën. Het grootste verschil is dat kanoërs vooruit en roeiers achteruit varen: „De boot levert bij ons het draaipunt voor de roeiriem, terwijl bij kanoën de peddel geen verbinding met de boot heeft. Daarnaast komt de kracht bij roeien vooral uit de benen en bij kanoën uit de armen.”

Roeien kan bij RVD’17 zowel individueel als in ploegverband. Bij boten met twee of meer roeiers zijn er twee mogelijkheden: of iedere roeier heeft één riem (boordroeien) of iedereen heeft er twee (scullen).

Dertien leden

Dronten heeft op dit moment dertien leden, waarvan één jeugdlid. Vanwege die geringe omvang heeft de vereniging zich nog niet aangesloten bij de roeibond: „Ook al omdat we op dit moment nog geen actieve wedstrijdroeiers hebben.”

Ambitie is er voldoende. Dat blijkt wel uit de accommodatie op het terrein achter de gemeentewerf. Vanaf De Reest loopt er een pad naar de Lage Vaart. Daar staat het clubhuis met een werkplaats en containers voor de opslag van de acht roeiboten die de club rijk is.

Mooi materiaal

Het grootste deel van die boten is beschikbaar gesteld door zusterverenigingen. Zelf heeft de Dronter club in de eerste jaren van haar bestaan twee tweedehands boten gekocht. „Die kunnen nog makkelijk 20 jaar mee; echt héél mooi materiaal”, zegt Kilian trots.

Ook over de locatie is de roeier goed te spreken: „We zitten heel dicht tegen Dronten aan en toch hebben we de ruimte. Het is een fijn en breed stuk water, waar je goed instructie kunt geven zonder dat je anderen in de weg zit. Het is gewoon een hele mooie plek.”

Open huis

Eigenlijk is het enige probleem, dat er nog te weinig roeiers zijn. „We kunnen op dit terrein makkelijk honderd leden herbergen”, weet Kilian Yntema, „Als het er echt veel worden hebben we een acht nodig en daarvoor is onze loods momenteel nog te kort. Tot die tijd kunnen we voldoende bieden.” 

Om die reden werd er vorige maand een open huis gehouden Er kwamen verschillende belangstellenden op af. Sommigen maakten een proefvaart in een skiff. Anderen stapten samen met geoefende roeiers in de boot.

Cursussen

RVD’17 is momenteel druk bezig met een instructiecursus voor de geoefende leden. Zodra die de fijne kneepjes van het trainersvak in de vingers hebben, starten er beginnerscursussen: „En dan kunnen we ook lessen gaan verzorgen aan bijvoorbeeld scholen.”

Roeien is voor nieuwkomers goed te doen, weet de voormalige topsporter, „We proberen de jeugd altijd meteen in een skiff te zetten. Balans is één van de belangrijkste aspecten van het roeien. Zo’n boot is heel smal, maar je hebt lange riemen die als stabilisator fungeren. Jongeren hebben dat meestal snel door.”

Studentensport

Roeien is vooral bekend als studentensport. Zoekt de vereniging in Dronten aansluiting bij de studenten van de Aeres Hogeschool? Kilian sluit niet uit dat dit in de toekomst gaat gebeuren.

Wel legt hij uit dat er een verschil is tussen wat hij een ‘burgervereniging’ noemt en roeien voor studenten: „Burgerverenigingen hebben doorgaans wedstrijden in scullen. Studentenroeien is voornamelijk boordroeien. Dat heeft wat andere uitdagingen en daarvoor heb je als vereniging eigenlijk een acht nodig.”

Vrijheid

Wat is de kick van het roeien? „Vrijheid”, antwoordt Kilian, „Je kunt eindeloos ver roeien. Overal in Nederland worden tochten georganiseerd. Hartstikke leuk om aan mee te doen en om op die manier in contact te komen met andere roeiers en andere verenigingen.”

Ook het water spreekt hem aan, evenals de snelheid en de lichaamsbeweging: „Bij roeien gebruik je heel veel spieren. Een uur roeien staat gelijk aan drie uur fietsen. Als je een een uur geroeid hebt en je hebt zestien kilometer afgelegd, dat voelt heel fijn.”