Willemien Wever - CDA
Willemien Wever - CDA Foto: ©maartenheijenk.nl

Vraagtekens bij veiligheid AZC-bushalte: „Deze oplossing vinden wij onbevredigend”

Gemeente

DRONTEN - Bewoners van het AZC moeten straks 700 meter omlopen om bij de bushalte richting Kampen te komen. Verschillende raadsfracties plaatsen daar vraagtekens bij. Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) ontkent met stelligheid dat de gekozen oplossing onveilig is.

Een aantal raadsleden is er niet zo zeker van dat het allemaal veilig is. Zij vrezen dat AZC-bewoners straks de kortste route kiezen en de Hanzeweg oversteken. Daarbij speelt mee dat veel nieuwkomers niet bekend zijn met Nederlandse regels.

De provincie heeft aangeboden om de kosten te willen dragen voor het verplaatsen van de ingang van het AZC. Daarmee zou de omlooproute korter worden. Siepel hoopt dat het AZC daaraan alsnog wil meewerken. Zo niet, dan moet het afsnijden in zijn ogen onaantrekkelijk worden gemaakt met beplanting, waterpartijen en desnoods een hek. Zijn partijgenoot Ingrid Paalman: „Die 700 meter kan elk gezond mens lopen. Het moet heel duidelijk zijn dat die kortere route niet kan.”

Onbevredigend

Willemien Wever (CDA) wees erop dat het AZC moeilijk bereikbaar is en dat de bewoners geen eigen vervoer hebben: „Deze oplossing vinden wij onbevredigend.” Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) vroeg zich eveneens af of het allemaal veilig is.

Lazise Hillebregt (D66) vertelde dat het om meer dan 700 meter gaat, omdat de woningen niet allemaal aan de grens van het AZC-terrein liggen. Een vergelijking met andere bewoners van het buitengebied gaat volgens haar niet op: „Die hebben vrijwel allemaal een auto en maken weinig gebruik van het openbaar vervoer.”

Tunnel of brug

Een tunneltje of een voetgangersbrug is volgens de wethouder geen oplossing. De gemeente Dronten gaat dat in ieder geval niet betalen. Het verplaatsen van de bushalte naar de AZC-kant van de Hanzeweg is volgens sommige fracties wel een mogelijke oplossing.

Wethouder Siepel bleef benadrukken dat de door de provincies gekozen oplossing veilig is. Raadsleden riepen de wethouder op om in ieder geval in gesprek te blijven met de provincies en het AZC. Ook willen ze het er tijdens de komende raadsvergadering nog een keer over hebben.

Siepel herinnerde eraan dat het tijdens die raadsvergadering  alleen om het bestemmingsplan gaat: „En welke oplossing er ook komt, het is allemaal mogelijk binnen dat bestemmingsplan. Ik ben ook niet degene die het plan tekent, die de portemonnee trekt. Het is aan de provincies om met een oplossing te komen.”

Afbeelding uit het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer.
Provincie valt weinig te verwijten rond onenigheid Windpark Hanze en omwonenden 15 uur geleden
Poort van Dronten
Gemeente onderzoekt pas later of buren hinder ondervinden van arbeidsmigranten de regt 21 uur geleden
Skûtsje
Open dag bij De Randmeren: Stap aan boord van een skûtsje 21 uur geleden