Coördinatoren Iris van Gent en Triny Reesink.
Coördinatoren Iris van Gent en Triny Reesink. Foto: eigen foto ZamenEén

Triny Reesink: „Soms begint het met gewoon de buren gedag zeggen”

Algemeen

DRONTEN - Triny Reesink van Icare Thuisbegeleiding vertelt dat eenzaamheid alle leeftijden raakt. Triny en haar collega’s hebben letterlijk en figuurlijk tropenweken achter de rug.

Artikel van ZamenEén, coalitie tegen eenzaamheid:

Ze zijn inmiddels redelijk gewend aan de nieuwe manier van werken in deze coronaperiode: je collega’s minder zien, vergaderen op afstand, letten op de veiligheidsvoorschriften. De afgelopen periode heeft erg veel impact op de cliënten waar Icare contact mee heeft, constateert Triny.

Icare Thuisbegeleiding heeft in de gemeente Dronten contact met vrijwel alle leeftijdsgroepen, met ook een sterk uiteenlopende achtergrond. „Je merkt dat bij veel mensen de rek eruit is. Ze zijn prikkelbaarder. Het extra isolement door corona heeft veel kwetsbaren geen goed gedaan. Bij veel mensen die al in de knel zaten merken we dat ze niet goed de vakantieperiode zijn doorgekomen”, zegt Triny Reesink.

Financiële problemen

Het team van Thuisbegeleiding kijkt samen met betrokkenen verder naar de oorzaken waarom mensen in problemen komen, steeds geïsoleerder raken en zich verder afsluiten van de buitenwereld. Bij eenzaamheidsgevoelens is er vaak meer aan de hand.

„Financiële problemen en de schaamte daarvoor spelen vaak een rol. Jongeren missen contacten doordat het onderwijs anders is georganiseerd. Maar ook wanneer je voor een naaste moet zorgen is het zwaar. Wanneer je zorgt voor een ouder, ook nog een gezin hebt waarvan de kinderen thuis zijn, dan moet je veel ballen in de lucht houden.’”
Icare kan binnen de eigen organisatie veel oplossingen bieden en hulp inschakelen om mensen weer op de rit te krijgen. Er zijn daarnaast ook goede contacten met onder meer MDF, Humanitas, De Meerpaal en Vraagelkaar.

„Soms geven we ook gewoon eenvoudige praktische tips. Wanneer je moeilijk contact legt, dan begint het al met het gedag zeggen van je buren. Gezinnen die niet op vakantie kunnen wijzen we er toch op om ontspanning te zoeken: neem met mooi weer de picknickmand mee en ga met z’n allen naar het bos.”

Burgers in de Knel

Triny Reesink van Icare is ook nauw betrokken bij Burgers in de Knel, een van de initiatiefnemers van ZamenEen. „Aanvankelijk was armoede een belangrijk thema bij Burgers in de Knel, van daaruit is met ZamenEen eenzaamheid op de kaart gezet. Dit is een goede aanvulling binnen ons team om nog meer oog te hebben voor eenzaamheid. Deze initiatieven bevorderen ook de onderlinge samenwerking tussen organisaties.”