Judit Nyari
Judit Nyari politie

Nieuwe tips: Vermoorde Judit Nyari mogelijk ook onder andere naam bekend

112

DRONTEN - De 25-jarige Judit Nyari, die in 1993 werd vermoord, was mogelijk ook onder andere namen bekend. Dat vertelt een tipgever in aflevering 3 van de podcast ‘Cold Case: De moord op Judit Nyari’. Judit zou in Amsterdam vaak ‘Judit Klein’ of ‘Kleine Judit’ worden genoemd. De politie roept mensen op zich te melden als ze Judit gekend hebben en mogelijk meer weten over haar contacten destijds.

Op 6 december 1993 wordt bij visplek de Meerval aan de Elburgerweg in Dronten het lichaam gevonden van een vrouw. Het blijkt te gaan om de 25-jarige Judit Nyari uit Amsterdam. Judit werkt de laatste fase van haar leven als prostituee in Amsterdam en Utrecht. Ze wordt op 1 december 1993 voor het laatst gezien in de trein van Amsterdam naar Utrecht.

Vier tipgegers

De zaak van Judit Nyari is sinds begin dit jaar weer in de publiciteit. Zo kreeg het dossier een plek op de ‘coldcasekalender’ en ook werden begin dit jaar door de politie twee podcastafleveringen over de moord gepubliceerd. Dankzij de publiciteit hebben zich daarna vier tipgevers gemeld. Eén van hen kende Judit uit haar jeugd, maar wel onder een andere naam.

In de derde aflevering van de podcastserie Cold Case: De moord op Judit Nyari komt de tipgever zelf aan het woord. „Ik ken die achternaam, Nyari, helemaal niet. Ik ken haar echt als Judit Klein.” 

Klasgenoot

De tipgever kende Judit uit haar jeugd. De twee zaten bij elkaar in de klas. Toen gebruikte Judit de naam ‘Judit Klein’, of een variant daarop, op latere leeftijd mogelijk nog steeds. Zo komt in de podcast ook een non aan het woord die destijds in het Mirjamhuis in Amsterdam werkte. Volgens haar was Judit in die opvanglocatie voor prostituees bekend onder de naam ‘Kleine Judit’.

De politie vraagt mensen die Judit hebben gekend, mogelijk onder één van de genoemde namen, en meer weten over haar contacten destijds zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

De podcast Cold case: De moord op Judit Nyari wordt gemaakt door de politie Midden-Nederland. De hoop is dat er door de publiciteit weer vaker over de dood van Judit gesproken wordt en dat daardoor nieuwe tipgevers zich melden bij de politie. 

Judit Nyari