Basisschool De Toekomst in Dronten.
Basisschool De Toekomst in Dronten. eigen foto

Vijf centrumscholen onder één dak opnieuw uitgesteld: „Het heeft tijd nodig”

Gemeente

DRONTEN - Het plan voor vijf centrumscholen onder één dak is nog steeds niet klaar voor besluitvorming. Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) vertelde donderdag aan de gemeenteraad dat de scholen het over het principe wel eens zijn, maar dat er bij de uitwerking allerlei vragen rijzen: „Eén ingang of een heleboel ingangen? Eén schoolplein of verschillende schoolpleinen?”

Er liggen al jarenlang plannen om De Schakel, Aan Boord, De Toekomst, Aquamarijn en De Driemaster een gezamenlijk gebouw te geven. Eigenlijk moet die nieuwe school inn 2023 of 2024 geopend  worden. Het heeft volgens de wethouder echter tijd nodig: „En in die fase zitten we nu. De scholen zijn het eens over het concept, maar als het gaat om de invulling moet er nog wel wat overbrugd worden.”

Deadline

Het onderwerp werd donderdag aangekaart door Ramazan Yazir (CDA). Hij gaf aan dat de vijf scholen al sinds 2012 met elkaar in gesprek zijn. B en W kondigden in mei aan dat er ‘begin 2020’ besluitvorming zou plaatsvinden. In juli werd er opeens gesproken over ‘de tweede helft van 2020’ en inmiddels is duidelijk dat ook die deadline niet gehaald wordt.

Peter van Bergen legde uit dat er twee uitdagingen zijn. Enerzijds zitten de scholen nog niet 100% op één lijn. Anderzijds zijn er financiële problemen, omdat Den Haag achterhaalde normen hanteert voor scholenbouw en geen rekening houdt met de sterk gestegen bouwkosten. Over dat laatste komt wethouder Ton van Amerongen (VVD) binnen een half jaar met een plan naar de gemeenteraad.

Niet bevredigend

Yazir vond het antwoord niet bevredigend: „Ik worstel ermee en wil u vragen: hoe kunnen wij dit traject versnellen.” 

De wethouder kon hem niet geruststellen: „Ik denk dat versnelling op dit moment niet mogelijk is.”

Centrumscholen