Hier en daar een bankje is niet voldoende.
Hier en daar een bankje is niet voldoende. Ā©maartenheijenk.nl

Fracties vinden plannen winkelcentra magertjes: ā€žMeer dan bankjes en stenen alleenā€

Algemeen

DRONTEN - Diverse fracties in de gemeenteraad vinden de plannen van B en W voor de winkelcentra Suydersee, Biddinghuizen en Swifterbant nogal magertjes. Er worden vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering twee voorstellen besproken om een paar stappen extra te zetten.

CDA, GroenLinks en SP hebben hun voorstel de naam ā€˜meer dan bankjes en stenen alleenā€™ gegeven. Zij vinden dat er meer aandacht moet zijn voor de mogelijkheid om winkelpanden andere functies te geven. Deze partijen constateren dat de betrokken ondernemers ā€˜behoorlijk teleurgesteld zijnā€™ omdat hun ideeĆ«n hierover niet in de plannen zijn meegenomen.

De drie fracties pleiten voor een lange-termijnvisie en vinden dat de gemeente hierin een regierol kan spelen: ā€žMet alleen ingrepen in de openbare ruimte zijn de winkelcentra niet geholpen.ā€

Lange termijn

Een tweede voorstel is ingediend door alle raadsfracties met uitzondering van CDA en SP. Zij gaan mee met het voorstel van B en W om op korte termijn alleen de openbare ruimte in de winkelcentra aan te pakken. Op de lange termijn willen ook zij mƩƩr.

Hun voorstel is om iedere twee of drie jaar een zogenaamd ā€˜koopstromenonderzoekā€™ te laten doen. Aan de hand van actuele marktontwikkelingen willen zij steeds kijken wat er nodig is voor de drie winkelcentra.

ā€žVitale centra zijn essentieel voor de leefbaarheid van de kernenā€, schrijven de zes fracties. De plannen moeten volgens dit voorstel worden opgesteld samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en de inwoners van de drie dorpen.

Livestream

De vergadering van de gemeenteraad is vanavond (donderdag 17 september, 19:30 uur) te volgen via onderstaande livestream:

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 9 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 10 uur geleden