Roelf Raterink (PvdA)
Roelf Raterink (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Onbegrip over CDA onverminderd groot na motie van afkeuring over Brenda Berghorst

Algemeen

DRONTEN - Het CDA liet donderdagavond vrijwel iedereen met open mond achter, na de apatheose van het 'spoeddebat' over CDA-raadslid Brenda Berghorst. Berghorst heeft deze zomer een aantal Roemenen illegaal gehuisvest. Ze bood haar excuses aan, maar blijft raadslid ondanks de verontwaardiging bij de rest van de gemeenteraad. Toen de zeven andere fracties ten einde raad hun heil zochten in een 'motie van afkeuring', stemden ook Berghorst en haar fractiegenoten vóór.

Tal van lokale politici hebben hun gedachten de afgelopen dagen onder woorden proberen te brengen via websites en social media. Het onbegrip is onverminderd groot en vrijwel unaniem. Hieronder een bloemlezing.

Nog steeds verward

Fractievoorzitter Marianne Witteveen van de ChristenUnie schrijft nog steeds verward te zijn over de afloop van het spoeddebat: ,,Een unaniem aangenomen motie van afkeuring. Unaniem! Hoe dan? Ik heb geprobeerd woorden te geven aan ons gevoel." VVD-raadslid Trudy Stoker reageert: ,,Ik deel je gevoel. Ik kan het niet uitleggen... Aan niemand..."

PvdA-afdelingsvoorzitter Roelf Raterink heeft een open brief geschreven (pdf). ,,Hoe kan je als raadslid aanblijven als je kilo's boter op je hoofd hebt?", schrijft hij, ,,En hoe ’n slangenmens moet je wezen als de fractievoorzitter van het CDA, de heer Siert Jan Lap, om je in zoveel bochten te kunnen wringen om dit goed te praten?"

Hard oordeel

GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast schrijft op de website van zijn partij onder de kop 'Hard oordeel Brenda Berghorst': ,,Als je geen vergunning aanvraagt omdat 'de gemeente niet zo snel reageert en het aanvragen van een vergunning te lang duurt' stapel je fout op fout. Zeker als je in je rol als raadslid niet aan de bel trekt."

Zijn SP-collega Peter Duvekot op Facebook: ,,Een desillusie. Ik begrijp er helemaal niets van!” Fractiegenoot Frans Rietveld spreekt op hetzelfde medium over 'strafbare feiten': ,,Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Volgens mij had de gemeente (handhaving) moeten ingrijpen."

,,Ik kan het niet meer uitleggen", roept PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop eveneens op Facebook, ,,U heeft geen enkele poging gedaan om mijn twijfel weg te nemen. U heeft uw eigen handelen afgekeurd door onze motie aan te nemen."

Leg je functie neer

,,Neem je verantwoordelijkheid als raadslid en leg je functie neer", zo luidt de oproep van de lokale afdeling van D66. Deze partij verwijst naar het interview van fractievoorzitter Lazise Hillebregt met DeDrontenaar.nl.

Het CDA zelf is nog niet in de openbaarheid op het debat teruggekomen. Op de website van de lokale afdeling en de Facebooksite zijn zelfs de vorige week afgegeven verklaringen (pdf) van de fractie en de hoofdpersoon niet terug te vinden.

Affaire Berghorst

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 11 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 11 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 12 uur geleden