Boswachter Amy Zeeman.
Boswachter Amy Zeeman. eigen foto

Vernielingen in Flevolandse bossen bij het zoeken naar noten: „Dat kan ècht niet!’’

Algemeen

DRONTEN - De boswachters van Staatsbosbeheer zijn niet blij met de bezoekers die de natuur vernielen bij het verzamelen van hele tassen vol walnoten en tamme kastanjes. Boswachter Amy Zeeman vertelt dat het probleem zich in Flevoland vooral in Almere voordoet, maar dat ook de bossen in de gemeente Dronten ermee te maken hebben.

„Er worden op dit moment teveel regels overtreden en op meerdere plekken wordt de natuur verstoord en vernield”, klaagt Amy Zeeman.

Niet te veel

Bezoekers van de bossen mogen noten rapen. Dat geldt ook voor andere noten en vruchten die niet beschermd zijn: „Maar dit mag niet meer zijn dan een champignonbakje per persoon en alleen te gebruiken voor eigen consumptie.”

Bij het zoeken naar noten gaan de mensen niet alleen van de paden af, ze klimmen ook in bomen: „Takken worden eruit gezaagd of bomen worden kapotgeslagen om nog maar een paar kastanjes of walnoten te pakken te krijgen.”

Kan ècht niet

„Daarnaast wordt er zó veel meegenomen en vaak ook doorverkocht dat er niks meer overblijft voor de dieren die in het bos leven of voor mogelijke andere bezoekers”, vervolgt de boswachter, „Dat kan ècht niet!’’

„In de natuur geleden regels, ook bij het rapen van walnoten en kastanjes. Daar hoort iedereen zich aan te houden. Blijf dus op de paden, verniel geen bomen en neem niet meer mee dan een champignonbakje per persoon. Alleen dan zorgen wij er samen voor dat de natuur beschermd en toegankelijk blijft. Zo houden we het leuk voor mens, plant en dier.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden