Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Twijfels over ondernemers winkelcentra: „Zitten die te wachten op een zak met geld?”

Algemeen

DRONTEN - Volgens wethouder Irene Korting steekt de gemeente Dronten haar nek uit als het gaat om het vitaal maken van de winkelcentra Biddinghuizen, Suydersee en Swifterbant. Ze ziet dat winkeliers en vastgoedeigenaren de handschoen oppakken. Toch heeft ze de indruk dat de ondernemers het tempo van de gemeente niet kunnen bijbenen: „Je vraagt: wat gaat ù doen? En dan wordt het wat stiller.”

De gemeenteraad ging donderdag akkoord met de gemeentelijke actieplannen voor de drie winkelcentra. Om die centra vitaler te maken, wordt om te beginnen de openbare ruimte aangepakt. Het voorstel van zes fracties om stap voor stap te kijken of de inzet van de gemeente kan worden uitgebreid, werd unaniem aangenomen.

Bankjes alleen

Tijdens de raadsvergadering bleek dat verschillende fracties de voorstellen van B en W aan de magere kant vinden. „Als we alleen ingrijpen in de openbare ruimte, is dat weggegooid geld”, klaagde Siert Jan Lap (CDA), „Met bankjes alleen komen we er niet.”

Suzanne Stoop (PvdA) vond dat haar CDA-collega daarmee geen recht doet aan de plannen van de gemeente. Zij ziet het opknappen van de openbare ruimte als eerste stap en stelt dat het daar niet bij mag blijven. De hele gemeenteraad was dat met haar eens.

Tegelijkertijd vroegen veel raadsleden om meer initiatief van de ondernemers en pandeigenaren. Stoop: „Ondernemers moeten niet achteroverleunen en alleen kijken wat de gemeente doet.” Foeke Bongers (Leefbaar Dronten): „Zitten de ondernemers en pandeigenaren nu te wachten tot de gemeente met een zak geld komt?”

Centrum is te groot

Als het gaat om de vraag wat er behalve die veelbesproken bankjes nog meer moet gebeuren in de winkelcentra, wordt steevast het woord ‘transformatie’ gebruikt. „Misschien is het centrum wel te groot, moet er hergeschikt worden”, zei Lap. Volgens hem hebben ondernemers voorstellen gedaan over die transformatie. Hij vindt dat daar serieus werk van gemaakt moet worden.

Volgens Saskia Haarhuis (VVD) is die transformatie al aan de gang: „Er worden stappen gezet.” Suzanne Stoop ziet bij de winkeliers tussen Het Ruim en de Schouwstraat een ‘blije en hoopvolle’ stemming. Zij riep de wethouder op om ‘te knallen’.

Shoeby als voorbeeld

Wethouder Korting deelde dat optimisme van VVD en PvdA. Ze noemde de komst van Shoeby als voorbeeld: „Dat is echt een aanwinst voor ons prachtige winkelcentrum. Hier was een vastgoedeigenaar die gezegd heeft: we willen dat pand verhuren en daar doen we een investering voor.”

De wethouder vertelde dat er op dit moment al 4 of 5 aanvragen liggen om een andere functie te geven aan winkelpanden: „Dat is een beweging die we nu voor ’t eerst zien in de 15 of 16 jaar dat de winkelcentra er staan.”

Méér dan bankjes

Irene Korting gaf een hele opsomming van dingen die de gemeente nog méér doet dan alleen bankjes plaatsen. Ze stelde dat de gemeente bij de veranderingen het voortouw neemt, maar dat ieder wel z’n eigen verantwoordelijkheid heeft.

De wethouder wil de rode loper uitrollen voor ondernemers met plannen: „Dan gaan we kijken hoe we hen kunnen helpen. Wij zoeken voor onszelf een rol om dingen in beweging te krijgen. We zien dat er iets ontstaat dat we nog niet eerder hebben gezien. En we hopen dat dat een goed vervolg krijgt.”